Utrikes #83/2020

Protesterna i Nigeria: ”Regeringen agerar bara med våld”

Två unga män sitter på ett biltak och håller i en grönvit flagga, Nigerias flagga. På gatan är fult av folk och bilen är nedklottrad med slagord.
Det som började med en protest mot polisbrutalitet har vuxit till ett nationellt upprop för förändringar inom landet. På bilden syns en demonstration i Lagos. Foto: David Endabwedi

De senaste veckorna har Nigerias storstäder präglats av massiva demonstrationer mot polisvåld. I veckan möttes demonstrationerna med skarpa skott och minst tolv personer dödades. Det som började med en protest mot polisbrutalitet har vuxit till ett nationellt upprop för förändringar inom landet.

Det hörs sånger, missnöjesyttringar och krav på förändring. Dagligen fylls gatorna i metropolerna Lagos och Abuja med tiotusentals demonstranter. De är unga, äldre, män, kvinnor och barn som fyller vägarna, inlindade i den grönvita flaggan. För första gången på länge är generationerna enade över vad som behöver förändras.

Theo Alonso håller upp en vit skylt med texten #EndSARS.
Theo Allonso
Foto: Privat

Special Anti-Robbery Squad utformades för nästan 30 år sedan för att ta sig an den grova kriminaliteten som rån, våldsbrott och kidnappningar. Under åren har polisenheten anklagas av civilbefolkningen för övervåld, tortyr och för att själva vara ett kriminellt organisation som använder sig av maffialiknande metoder.

– Jag tror att det som gett bränsle till protesterna är den kollektiva frustrationen som många nigerianer erfarit på grund av dåligt styre.

Det säger Theo Allonso, som är 27 år gammal och jobbar som producent. Han är en av flera tusentals unga som har gått ut på gatorna i huvudstaden Abuja. Han säger att det som pågår just nu inte beror på några nya tankar eller händelser, utan att det är år av djupa sår och trauman som har grott.

– Alla känner någon som har fått en dålig upplevelse av polisen. Det är ett djupt ruttet system och det är viktigt att människor kommer ut och utmanar regeringen. Det är dags att ta steget och göra något, fortsätter Theo.

“Jag har aldrig känt mig trygg med den nigerianska polisen när jag växte upp.”

Theo Alonso

Redan i juni i år offentliggjorde Amnesty International en ​rapport​ där vittnesmål gällande fall av tortyr och utomrättsliga avrättningar av SARS offentliggjordes. De flesta av offren enligt rapporten var män i åldrarna 18-25 från utsatta grupper i samhället.

Theo bekräftar den otrygghet som tidigare rapporterats. När han var tonåring hade han dreadlocks, något som ofta resulterade i mycket kroppsvisiteringar av polisen. En av hans bästa vänner har förlorat en bror i en skjutning och en annan vän fick tillbringa två nätter i häktet utan att få kontakta en anhörig. Något som Theo ser som väldigt milda erfarenheter.

– Jag har aldrig känt mig trygg med den nigerianska polisen när jag växte upp. Om något går fel skulle det inte vara polisen som jag skulle kunna tänka mig att ringa först, säger Theo Allonso.

Foto: David EndabwediDemonstranter samlas nästan dagligen i Abuja.
Foto: David Endabwedi
Demonstranter samlas nästan dagligen i Abuja.

“Om du ändå riskerar att dö dagligen är det kanske bättre att dö i demonstrationen.”

Octavia
Octavia, ståendes på en gata fylld med demonstranter, håller upp ett plakat med en knuten näve och texten End SARS.
Octavia demonstrear i Abuja så ofta hon kan.
Foto: Privat

Vad som ska ha varit startskottet till rörelsen är ett videoklipp som cirkulerade på sociala medier, klippet visade en ung man som trakasserades och dödades av SARS. Mannen som filmade videon blev också gripen i efterhand – vilket väckte en ännu större ilska hos civilbefolkningen.

– Med sociala medier hamnar allt där ute. Under åren har polisen spårat ur i sina faktiska arbetsuppgifter. Jag tror att det jag känner är vad en enorm majoritet nigerianer känner, säger Octavia, som egentligen heter något annat.

Octavia jobbar med skönhetsvård och tycker att rörelsen är ett tecken på hur omfattande problemen är och har varit nationellt. Varje dag efter jobbet går hon ut och deltar i protesterna; för henne har det varit självklart att delta.

– Det enda som höll folk tillbaka tidigare är rädslan för att dödas eller skadas i protesterna. Regeringen agerar bara med våld i stället för dialog. Du kan dö bara genom att gå ner på gatan. Om du ändå riskerar att dö dagligen är det kanske bättre att dö i demonstrationen, fortsätter Octavia.

Foto: David EndabwediDemonstration i Abuja.
Foto: David Endabwedi
Demonstration i Abuja.

Sedan demonstrationernass början i oktober och hashtagen #ENDSARS spridning, har nigerianska regeringen meddelat att de kommer att avveckla polisenheten. Däremot menar demonstranterna att detta handlar om fler djupgående problem. Rörelsen har förvandlats till en omfattande större kritik om hur Nigeria ska handskas med allt från korruption, till säkerhet och utomrättsliga avrättningar.

Hashtags som #EndBadGovernance, #BetterNigeriaForAll och #ReformNigeria har nu fått större fäste i sociala medier och även fångats upp av den nigerianska diasporan. Kända profiler som Burna Boy, Wizkid och Davido visar också sin solidaritet flitigt på sociala medier.

Erik, som även han heter något annat, har en svensk anknytning och är sambo med Octavia. Han har låst båda dörrarna efter sig i sin bostad i Abuja. Han har inte sett något liknande, fast han har varit bosatt i Nigeria i mer än 15 år. Precis som Octavia, menar Erik att hoppet inte får släckas.

– De får inte sluta nu, de får inte ge upp. Det måste fortsätta. Ska det bli någon förändring så måste världssamfundet vara med oss, avslutar Erik.

Yasmine Abdullahi

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga