Inrikes #80/2020

”Fängelserna hade fyllts av byggchefer om lagen funkat”

Emil Boss har armarna i kors och tittar rakt mot kameran
Foto: Iso Lindh/Arbetaren

En ny rapport visar att brott mot lagen om människohandel för tvångsarbete går i princip ostraffat. Sedan 2012 har inte ett enda åtal väckts i Sverige och bara två fall av människoexploatering. Enligt Emil Boss, förhandlingssekreterare på syndikalistiska Stockholms LS, stämmer det överens med hans egna bild av det lagliga skyddet som tandlöst. Samtidigt fortsätter det komma personer till facket varje vecka som berättar om hur de utnyttjas.

– Varje vecka på onsdagen kommer minst en person som jobbat i byggbranschen och inte fått en krona och ber om hjälp. Då ska gudarna veta att vi inte når alla byggnadsarbetare i Stockholm, säger Emil Boss, förhandlingssekreterare på Stockholms LS.

Det är ett stort mörkertal som döljer sig bakom den officiella statistiken om hur många som anmält att de utsatts för brott mot människohandel för tvångsarbete. Det anser Emil Boss och tar som exempel alla de som kommer till Stockholm LS expedition när den tar emot på onsdagarna. Det rör sig om personer från främst länder utanför EU som Georgien, Albanien, Ukraina, men även från Baltikum.

Rapporten från mellanstatliga samarbetsorganisationen Östersjöstaternas råd visar att risken att som arbetsköpare dömas för människohandel för tvångsarbete är försvinnande liten. Av de 209 anmälningar om brott mot lagen som kommit in sedan 2013 har ingen av dem ens lett till åtal.

Men även lagen från 2018 om det aningen ringare brottet människoexploatering har också bara lett till två åtal, varav det ena ogillades av rätten. Endrit Mujaj, expert på ämnet på Östersjöstaternas råd anser att lagen inte fungerar som den ska och det håller Emil Boss, som även är ledarskribent på Arbetaren, med om.

– Ska man tolka lagens funktion som att motverka slaveri och arbete helt utan lön är inte lönearbete, så fungerar den inte. Då skulle fängelserna vara fulla med byggchefer vid det här laget. Så är det inte. Den här verksamheten fortsätter och det är väldigt få åtal som väcks, säger han och påpekar att facket själva lämnat in tre anmälningar, varav två lagts ned. 

Att domstolarna gör fel, som rapporten konstaterar, när de kräver fysiskt tvång för att döma en arbetsköpare för brott lämnar lagen i det närmaste tandlös, anser han.

– Det är ett hinder för att man fokuserar för mycket på det fysiska tvånget. Det finns ett tvång som inte är uttalat och andra bojor än handfängsel. Lurar man hit någon från andra sidan världen och som blir helt beroende av kontakten, som sedan utför arbete och inte för betalt, då behöver man inte ha haft en kedja runt halsen. Men man har fortfarande blivit utsatt för en form av trafficking. Arbete utan lön är en form av slaveri, säger Emil Boss.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984