Preem skrotar planerna på utbyggt oljeraffinaderi

Oljekoncernen Preem drar tillbaka sin ansökan om att bygga ut det hårt omtvistade oljeraffinaderiet. Beskedet lämnas av koncernchefen Magnus Heimburg, men han lovar också att återkomma med nya än så länge hemliga planer för raffinaderiet.

Inrikes
Den planerade utbyggnad av Preems raffinaderi i Lysekil blir inte av.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

På måndagen kom det oväntade beskedet att Oljekoncernen Preem backar från planerna att bygga ut oljeraffinaderiet i Lysekil. Beslutet, som ska ha fattats av styrelsen på söndagen. 

– Att avveckla ROCC-projektet är ett kommersiellt beslut som baseras på en sammanvägning av projektets lönsamhet och tekniska genomförbarhet. Beslutet att avveckla projektet gör även tillståndsansökan från 2016 inaktuell, säger Magnus Heimburg, Preems nytillträdde vd i ett pressmeddelande. 

Planerna på utbyggnaden av raffinaderiet har skapat stor debatt och miljöorganisationer och aktivister har jobbat hårt för att stoppa planerna. Den effekt som ytterligare storsatsningar på fossila bränslen skulle inte bara vara skadligt för klimatet, utan också omöjliggöra regeringens klimatlöften och Sveriges möjligheter att leva upp till Parisavtalet. Glädjereaktionerna från miljöorganisationer lät inte vänta på sig. 

– En eloge till Preem för att man har lyssnat på den kraftiga kritik som man har fått. Och vi hoppas verkligen att man nu går vidare med en plan för att avveckla hela sin fossilbränslebaserade verksamhet, säger Mikael Sundström, ordförande för organisationen Jordens vänner som förra året tilldelade koncernen det föga ärorika Svenska Greenwashpriset.

Preems vd, nämner inte det stora motståndet som från kampanjer och direkta aktioner som skäl för beslutet, utan säger att det är helt och hållet ett ”kommersiellt beslut” till följd av coronakrisens effekt på världsekonomin. Men i pressmeddelandet vinklar koncernen hårt på företagets klimatambition. De resurser som skulle lagts på fossila bränslen ska nu i stället läggas på utveckling av förnybar produktion. 

”Frågan om Preem kommer därför fortfarande att vara prioriterad för oss.”

Extinction Rebeillion Sverige på Facebook

Även om ansökan om utbyggnad dras tillbaka, varslar Preem samtidigt om att nya planer för raffinaderiet kommer att meddelas under hösten. En av dem är storskalig produktion av förnybara bränslen, något som även det fått kritik och svaret från klimatorganisationen Extinction Rebellion vittnar om att motståndet inte är över. 

”Bolaget planerar dock att lämna in en ny ansökan senare i höst för att möjliggöra storskalig produktion av förnybara drivmedel vid raffinaderiet. Förbränning av förnybara drivmedel ger minst lika stora utsläpp av koldioxid som fossila drivmedel och det tar lång tid skogen att lagra in kolet igen, tid vi inte har. Frågan om Preem kommer därför fortfarande att vara prioriterad för oss.”, skriver Extinction Rebellion Sverige på sin facebook minuter efter Preems besked. 

Utbyggnadsplanerna för raffinaderiet i Lysekil har inte bara delat upp stadens invånare i två läger utan även blottat en spricka i regeringen. Men i och med beslutet tycks Stefan Löfven åtminstone undvika en av de flera hotande källorna för potentiell regeringskris. Medan Miljöpartiet pressat regeringskamraterna i Socialdemokraterna att inte bevilja tillstånd, har Socialdemokraterna lutat åt att göra det. 
I ett pressmeddelande välkomnar nu Miljöpartiet beskedet från Preem, men tar också åt sig äran för det. 

– Det här är en enorm seger för Miljöpartiet, i dag firar vi tillsammans med hela miljörörelsen. Men framförallt är det förstås ett stort steg framåt i klimatarbetet, säger Lorentz Tovatt Miljöpartiets klimatpolitiske talesperson i ett pressmeddelande.