Litteratur #68/2020

Gammal tro som lever än

Vissa ritualer lever in i våra dagar. Tomteskräck 1967. Foto: TT

Svenskarna är ett troende, eller kanske otroende, folk. Vi kan knappast slå oss på tummen utan att åkalla fan själv över olyckan. Vi hoppas och ber, går inte på springor mellan stenar men gärna på K-brunnar. Ett litet ”Peppar peppar” skadar inte om man råkat jinxa eller skryta, och inte har nycklarna på bordet att […]

Svenskarna är ett troende, eller kanske otroende, folk. Vi kan knappast slå oss på tummen utan att åkalla fan själv över olyckan. Vi hoppas och ber, går inte på springor mellan stenar men gärna på K-brunnar. Ett litet ”Peppar peppar” skadar inte om man råkat jinxa eller skryta, och inte har nycklarna på bordet att göra?
Professor Bengt af Klintberg har publicerat böcker om folktro, traditioner ”fula” visor och besvärjelser sedan 1960-tal och hans bok Råttan i pizzan, med en samling moderna myter kring det främmande som skulle förklaras, numera går de under beteckningen ”Klintbergare” väckte sensation när den utkom 1986.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Hallå  👋

Vill du läsa senaste numret av vårt låsta Månadsmagasin gratis på webben? Skriv upp dig på nyhetsbrevet så skickar vi det på mejlen.

Nyhetsbrevet innehåller:

✔ Senaste rubrikerna två gånger i veckan

✔ Utvalda reportage på söndagar