Inrikes #67/2020

Fortsatt låst om sänkta löner på Ving-flygbolag

Sunclass Airlines flyger charter för för Ving, Globetrotter, Spies, Gullivers Reiser och Tjäreborg. Foto: Johan Nilsson/TT

Kabinpersonalen på Ving-bolaget Sunclass airlines gick inte med på lönesänkning som svar på flygbolagets ekonomiska problem. Då sparkades samtliga svenska kabinanställda. Men arbetsköparna fortsätter kräva lönesäkningar med argumentet att ”ha en lön är bättre än att vara arbetslös”.

Det coronakrisande Sunclass airlines fortsätter kräva att den nu sparkade kabinpersonalen ska gå med på 20 procents lönesänkningar. Och de får stöd av sin arbetsköparorganisation Svenska Flygbranschen, som är en del av Transportföretagen.

– Löner är en kostnad precis som alla andra. Att sänka dem är inget konstigt om ett företag hamnat i ett läge där man måste se över sina kostnader. Det måste man vara beredd på och normalt sett är det bättre att ha en lön än att vara arbetslös, säger Joakim Ärlund förhandlingschef Svenska Flygbranschen till tidningen Kollega.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga