Utrikes #67/2020

Facebook tar bort antifascistiska grupper

Foto: Marcio Jose Sanchez / AP / TT Nyhetsbyrån

Förra veckan annonserade Facebook att de kommer ta ned våldsfrämjande sidor och grupper. Bland det som tagits ned finns sidor kopplade till högerextrema paramilitära organisationer och konspirationsteorier, men också anarkistiska och antifascistiska nyhetssidor.

Den 19 augusti uppdaterade Facebook hur de hanterar grupper som de bedömer stöttar våldsutövning. Vitmaktgrupper som öppet talar om våld mot svarta har plockats ned, liksom paramilitära högergrupperingar.

Företaget har också plockat bort ett hundratal sidor kopplade till antifascistiska och antikapitalistiska medieprojekt och organisationer. Det skriver The Intercept som menar att detta följer ett mönster etablerat av Trumpadministrationen, som likställer organiserade fascister med de antifascister som motsätter sig dem.

Facebooksidan till den nordamerikanska anarkistiska och antifascistiska plattformen itsgoingdown.org plockades bort, liksom crimethinc.org som är ett anarkistiskt kollektiv som bland annat publicerar artiklar och böcker.   
Crimethinc kommenterar händelsen i ett pressmeddelande på sin hemsida:

”Om detta passerar obehindrat så kommer det inte sluta här. Ju mer normaliserat det blir för regeringar att slå ned på utgivare som rapporterar om sociala rörelser, desto vanligare kommer sådan censur att bli i andra delar av samhället.”

Mellan år 2007 till 2018 har 73 procent av alla extremistmotiverade mord i USA utförts av personer kopplade till vitmaktrörelsen, enligt en rapport publicerad av Anti-Defamation League 2019.

Samtidigt har inga mord kopplats till antifascister i USA under de senaste 25 åren, rapporterar The Guardian. Under samma period har den amerikanska vitmaktrörelsen och andra högerextremister utfört attacker som dödat minst 329 personer.

Facebook kategoriserar anarkister med militanta högerextrema som stöttar Trumpadministrationen, och länkar därigenom samman två grupper som är fundamentalt olika och motsatta.

Öppet brev från Anarchist Agency

Ett hundratal journalister, förläggare, författare, aktivister och föreläsare har signerat ett öppet brev från Anarchist Agency som fördömmer Facebooks beslut, i brevet står bland annat:

”Facebook kategoriserar anarkister med militanta högerextrema som stöttar Trumpadministrationen, och länkar därigenom samman två grupper som är fundamentalt olika och motsatta.”

”I en tid då demonstrationer har spelat en väsentlig roll för att skapa en rikstäckande dialog om rasism, våld och förtryck tolkar vi Facebooks förbud mot anarkistiska förläggare i samband med Trumpadministrationens ansträngningar att motverka protesterna.”

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga