Följetong #66/2020

Sommarföljetongen, Sjukt, syster! – del 22

Bild: TT/Stockholmskällan, Montage: Arbetaren

Berättelsen om sjuksköterskan är ett unikt kapitel i vår historia. Historien är full av starka, drivande kvinnor som lämnat avtryck in till våra dagar. I boken Sjukt, syster! visar Sara Heyman hur stereotypa bilder av sjuksköterskan fortsätter att verka och stå i vägen för högre löner och bättre arbetsvillkor. Detta är del 22 i följetongen.

Med några få undantag genom decennierna har det ständigt varit brist på sjuksköterskor. Man skulle som sagt kunna tro att det borde ha drivit upp lönerna. Men så har alltså inte skett, samtidigt som det har varit effekten för andra yrkesgrupper inom hälsooch sjukvården. Historikern Sune G. Dufwa anger några ytterligare skäl till att sjuksköterskorna ständigt misslyckats med att utnyttja bristen till sin fördel i sin avhandling »Kön, lön och karriär«. En anledning har varit att arbetsgivare i tider av brist helt enkelt utnyttjat bristsituationen och sparat pengar på att låta färre eller mindre kvalificerad personal utföra sysslor som varit sjuksköterskornas.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984