Utrikes #47/2020

FN-chefer förblir försiktiga i sin kritik av stormakter

Vissa bedömare menar att införandet av ett enda sjuårsmandat skulle betyda att FN-chefen inte skulle hamna under samma press att agera på ett sätt som inte förhindrar en förlängning av uppdraget. Foto: Janerik Henriksson/TT

I USA har presidenten hotat med att sätta in militär mot demonstranter som protesterar mot rasism och polisbrutalitet samtidigt som Kina fortsätter stärka sitt grepp över Hongkong. Bedömare menar dock att allt talar för att FN:s generalsekreterare inte heller nu kommer att fördöma den politiska ledningen varken i USA eller Kina.

Det brutala polisingripande som ledde till afroamerikanen George Floyds död i Minneapolis har mött mycket hård kritik från stora delar av världen, och utlöst protester som inte bara omfattat mängder av städer i USA utan också på många andra platser.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp