Utrikes #40/2020

Global våg av psykisk ohälsa i spåren av pandemin

FN varnar för en global våg av psykisk ohälsa i spåren av coronapandemin. Foto: Isabell Höjman/TT

Isolering, arbetslöshet och oro inför framtiden. Den pågående coronapandemin riskerar att skapa ångest och lidande för miljontals människor världen över. Nu varnar därför FN för en global våg av psykisk ohälsa.

I en ny rapport från Världshälsoorganisationen WHO lyfter man fram grupper som anses särskilt sårbara för psykisk ohälsa i samband med den pågående coronoapandemin. Där ingår bland annat barn och ungdomar som i många länder blivit avskärmade från både skola och vänner i samband med virusutbrottet.

Det är av största vikt att frågan hanteras med hög prioritet.

Devora Kestel, chef för Världshälsoorganisationens avdelning för psykisk hälsa

Men också sjukvårdspersonal pekas om som en särkskilt utsatt grupp då de dagligen tvingas arbeta under pressade förhållanden samtidigt som de konfronteras med ovanligt många dödsfall bland patienterna de vårdar.

Andra oroande konsekvenser av covid-19 virusets framfart är exempelvis att många kvinnojourer världen över sett en kraftig ökning av våld i hemmet när människor hålls isolerade.

Därför uppmanar nu FN politiker runt om i världen att satsa mer resurser på psykvården samt att ge större stöd till de organisationer som arbetar förebyggande mot våld i hemmet.

– Hela samhällens mentala hälsa och välbefinnande har påverkats allvarligt av krisen. Det är av största vikt att frågan hanteras med hög prioritet, säger Devora Kestel som är chef för Världshälsoorganisationens avdelning för psykisk hälsa i ett uttalande.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga