Kultur #39/2020

Indignation, vånda och kolonialism

Stefan Jonsson är professor i etnicitet vid Linköpings universitet och kritiker. Foto: Magnus Liam Karlsson

"Bokens oförlösta fråga blir om vi måste identifiera oss med förövarna för att förstå brottet, eller med de stumma offren för att förstå brottets verkningar." Axel Andersson läser Stefan Jonssons nya bok Där historien tar slut.

Det är en helvetisk mosaik som Stefan Jonsson lägger i sin nya bok. Avrättningar, utsugning, förnedring och vanemässigt övervåld som västvärlden hemsökt resten av världen med. Bilden läggs ursinnigt, men med stadig hand, i sextio korta avsnitt. Indignationen äger lika mycket precision som affekt. Den skapar otal ingångar och utgångar från Grönland till Sudan, men alla vägar leder till konstaterandet av en orätt som stavas kolonialism. Dess historia tar inte slut utan bildar ett segt nu, där all ny djävulskap är kompatibel med den tidigare. 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga