Utrikes #38/2020

Sjuksköterskor i Bulgarien kräver erkännande

Sjuksköterskor protesterade på tisdagen utanför hälsoministeriet i huvudstaden Sofia. Foto: Privat

På Sjuksköterskornas internationella dag lämnade vårdpersonal i Bulgarien över en petition med över tiotusen namnunderskrifter till Hälsoministeriet i Sofia. Sjuksköterskorna kräver bättre villkor och att sjuksköterskeyrket ska erkännas som en viktig profession.

Den 12 maj firas den internationella sjuksköterskedagen runt om i världen. Men i huvudstaden Sofia i Bulgarien blev det inget firande – istället lämnade sjuksköterskor över en petition med närmare 12 000 namnunderskrifter till Hälsoministeriet i huvudstaden Sofia.

Sjuksköterskor i Bulgarien har de senaste åren självorganiserat sig och bildat en egen fackförening. Deras viktigaste krav från den 1 mars 2019 handlar om att stoppa privatiseringarna inom sjukvården, höja lönerna till två gånger minimilönen och se till att det gemensamma kollektivavtalet som finns efterföljs på alla sjukhus. Sjuksköterskorna kräver också ersättningar för natt- och övertidsarbete samt rätt till sänkt pensionsålder.

Sjuksköterskorna krävde i tisdagens protest att yrkeskategorin ska ändras till ”medicinsk specialist” så att yrket ska bli mer eftertraktat.

– Vi kommer inte att fira den här dagen, eftersom vårt yrke redan är ett ”dött” yrke. Det dödades av vårdslösheten hos politikerna, lobbyintressen, snålheten hos chefer och slappheten i samhället. I dag i Bulgarien finns det inga sjuksköterskor, bara arbetare med slavlöner i vita uniformer, sade Maya Ilieva, som organiserar sjukssköterskeprotesterna i Bulgarien i samband med protesten.

Sjuksköterskorna uppmanade också människor att inte applådera dem, utan i stället fästa en ljusblå ögla på bröstet. Öglan har kommit att bli en viktig markering mot de svåra förhållanden som råder inom vården i Bulgarien, och sjuksköterskorna har burit dem under årets protester.

I Bulgarien har coronapandemin lett till att sjuksköterskor i den utarmade vårdsektorn arbetar under ännu svårare förhållanden. Under våren har dussintals läkare och sjuksköterskor sagt upp sig på sjukhusen i huvudstaden Sofia eftersom det inte funnits tillräckligt med skyddsutrustning.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga