Utrikes #23/2020

Könsaspekter viktiga i kampen mot viruset

I samband med utbrottet av ebola i Västafrika drabbades kvinnor särskilt hårt, påpekar forskare, som menar att insatser i samband med epidemier även måste väga in könsaspekterna. Foto: Marc-André Boisvert/IPS

Kvinnor står i frontlinjen i den pågående coronaviruskrisen, i rollen som sjukvårdspersonal och som främsta omvårdsgivare i hemmen. Folkhälsoexperter lyfter fram behovet av att analysera hur smittan slår mot män respektive kvinnor – eftersom det kan bli viktigt i kampen mot sjukdomen.

Tidigare erfarenheter i samband med utbrott av ebola och zikaviruset visar hur viktigt det är att göra könsrelaterade analyser, säger Clare Wenham, som är global hälsoexpert vid London School of Economics and Political Science.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Kriminella möter blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga