Utrikes #18/2020

Fri abort på väg att införas i Argentina

Tusentals demonstrerade i Argentinas huvudstad Buenos Aires den 19 februari för rätten till abort. Den gröna sjalen har blivit en symbol i kampen. Foto: Natacha Pisarenko/TT

Presidenten Alberto Fernández lovade i söndags att ett nytt förslag till abortlagstiftning ska läggas fram i kongressen inom tio dagar. Inom kort kan därför fri abort bli tillåtet i Argentina.

I Argentina har feministiska rörelser och kvinnorättsaktivister länge kämpat för att abort ska bli lagligt.

I söndags meddelade presidenten Alberto Fernández att det nya lagförslaget ska läggas fram i kongressen inom tio dagar. I dag är abort endast tillåtet i Argentina om kvinnans hälsa är i fara eller efter en våldtäkt. Det nya förslaget innebär att fri abort ska gälla till och med vecka 14. Alberto Fernández har också lovat att satsa på sexualundervisningen i landet.

Redan i augusti 2018 fanns ett förslag om att införa fri abort i Argentina. Den gången gick förslaget igenom i kongressen, men förslaget föll då senaten röstade nej. Nu har hoppet tänts igen. Eftersom presidenten står bakom förslaget är det större sannolikhet att det går igenom. Argentina kan då bli det första större landet i Latinamerika att införa fri abort.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga