Utrikes #18/2020

Coronaviruset: stora protester på Cypern

En av kontrollerna som stängts är den symboliskt viktiga på Ledragatan i centrala Nicosia. I helgen genomfördes där stora protester. Foto: KISA

För första gången sedan 2003 har 4 av 7 checkpoints tillfälligt stängts på den delade ön. Beslutet togs av republiken Cyperns president Nicos Anastasiades som en säkerhetsåtgärd mot Corona-viruset. I helgen har turkcyprioter och grekcyprioter protesterat på båda sidor i huvudstaden Nicosia.

I fredags meddelade Cyperns president Nicos Anastasiades att 4 av 7 kontroller på Cypern tillfälligt i en veckas tid skulle stängas ned som en säkerhetsåtgärd för att kunna identifiera fall av coronaviruset. I helgen har hundratals fredsaktivister och människor på båda sidor protesterat i huvudstaden Nicosia.

Kontrollerna vid demarkationslinjen, den så kallade ”Gröna linjen”, öppnades officiellt 2003 på Cypern. Sedan dess har turkcyprioter och grekcyprioter kunnat röra sig, om de visar upp pass, över gränserna på den delade ön.

Nu är det endast möjligt att färdas i bil över gränserna. En av kontrollerna som stängts är den symboliskt viktiga på Ledragatan i centrala Nicosia, som öppnades för fotgängare 2008 och som hundratals personer passerar varje dag.

Doros Polykarpou är ordförande för människorättsorganisationen KISA, en organisation som arbetar för migranters rättigheter på Cypern. Han menar att förbudet används som en ursäkt för att ytterligare skärpa gränserna gentemot migranter och för att öka distansen mellan det grekcypriotiska samhället och det turkcypriotiska samhället på Cypern.

– Det hela är väldigt motsägelsefullt. Det har inte funnits någon strategisk plan för hur man ska hantera problemet med coronaviruset och det finns ingen som helst vetenskaplig grund i att säga att checkpointsen skulle vara farliga. Det här förbudet kom som en ursäkt för att genomföra en nationalistisk och rasistisk politik som pågått länge, säger Doros Polykarpou.

Anastasiades fattade beslutet att stänga kontrollerna utan stöd från den turkcypriotiska ledaren Mustafa Akinci. Det finns ännu inte några rapporterade fall av coronavirus på Cypern.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga