Utrikes #17/2020

Skottland går mot att införa gratis mensskydd

Monica Lennon (Labour) minuterna innan det skotska parlamentet enhälligt klubbade hennes lagförslag om gratis mensskydd för alla. Skärmdump: The Scottish Parliament/Youtube

Skotska parlamentet klubbade på tisdagen enhälligt det första steget mot att att bli först i världen med att införa fritt mensskydd för alla. Enligt lagförslaget ska toaletter på skolor och universitet, men även andra offentliga byggnader, tillhandahålla produkterna.

Med stöd från samtliga partier i det skotska parlamentet, Holyrood, togs på tisdagen det första steget mot att införa den lag som ska ge alla i landet tillgång till gratis tamponger och bindor. Lagen, om den blir verklighet, kommer göra regeringen juridiskt ansvarig att garantera att gratis mensskydd tillhandahålls på offentliga toaletter på skolor och universitet. Men förslaget öppnar också för möjligheten att utvidga till andra offentliga byggnader. Beslutet följer ett sex månaders försöksprojekt under 2018 i Aberdeen.

– Det här är en seger för alla aktivister som kämpat för den här lagen, sade Monica Lennon, parlamentsledamot för Skotska Labour och lagförslagets upphovskvinna, rapporterar BBC.

Trots att försöket i Aberdeen skedde på initiativ av regeringen var regeringspartiet det Skotska nationalistpartiet, SNP, länge emot att göra det permanent och för alla. Partiledaren Nicola Sturgeon har istället drivit linjen om en reform specifikt riktad mot låginskomstagare. Trots förra veckans kovändning, kvarstår dubierna framförallt kring projektets kostnad.

Det här är resultatet av Monica Lennons hårda arbete, men även det hårda arbetet utfört av organisationer och äkta partiöverskridande gräsrotstryck.
Patrick Harvie, vice sammankallande för de Skotska Gröna

Medan Monica Lennons förslag beräknat kostnaden till motsvarande 121 miljoner kronor, bedömer regeringen att kostnaden skulle landa på motsvarande 300 miljoner årligen. Det har dessutom från regeringshåll framförts en rädsla för plundring från engländare som sedan skulle ta med sig mensskydden över gränsen för att sälja svart.

– Det här är resultatet av Monica Lennons hårda arbete, men även det hårda arbetet utfört av organisationer och äkta partiöverskridande gräsrotstryck. De må ligga ändringsförslag, men nu får vi en chans att debattera dem, sade Patrick Harvie, vice sammankallande för de Skotska Gröna innan beslutet, rapporterar The Guardian.

Initiativet följer en längre tids debatt och aktivt kampanjande från feministiska grupper, fackförbund och välgörenhetsorganisationer om vad som kallas den växande mensfattigdomen i landet. I en undersökning 2018 uppgav 25 procent av kvinnorna i England, Skottland och Wales att de fått stanna hemma från jobb eller skola på grund av att de inte haft råd med mensskydd.

– Som en gräsrots- och studentrörelse har Free Periods kämpat för att vartenda barn i det här landets ska kunna gå till skolan utan att behöva oroa sig för deras nästa binda eller tampong, sade Amika George, grundare av kampanjgruppen Free Periods som lobbat för lagen, rapporterar The Independent.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga