Inrikes #17/2020

Rapport: Använd kollektivavtal mot sexuella trakasserier

I rapporten "Kanadamodellen" redogör tidigare jämställdhetsombudsmannen Lena Svenaus för hur kanadensiska kollektivavtal innehåller detaljerade med långtgående förpliktelser för arbetsgivare både att utreda och att förebygga sexuella trakasserier. Foto: Erik Simander/TT

När det kommer till att motverka sexuella trakasserier i arbetslivet kan inspiration hämtas från Kanada. Det lyfter en ny rapport från Arena Idé fram. I Kanada regleras arbetet mot sextrakasserier i kollektivavtal.

Finns det någon metod mot sexuella trakasserier i yrkeslivet som inte har prövats? Det frågade sig tankesmedjan Arena Idé. I rapporten Kanadamodellen redogör tidigare jämställdhetsombudsmannen Lena Svenaus för hur kanadensiska kollektivavtal innehåller detaljerade med långtgående förpliktelser för arbetsgivare både att utreda och att förebygga sexuella trakasserier.

– Arbetsmiljölagens allmänna formulering om att arbetsgivaren ska tillhandahålla en god arbetsmiljö är helt otillräcklig. Det saknas skydd mot tredjemans våld i Sverige. Inget är reglerat om utredningsskyldighet eller riskanalys. Framför allt saknar vi regler om hur en utredning ska gå till, konstaterar Lena Svenaeus till tidningen Lag & Avtal.

”Ett kollektivavtal kan inte nonchaleras på det sätt som hittills varit fallet med diskrimineringslagen, där lagbrott inte leder till några konsekvenser. Kollektivavtalsbrott kan leda till kännbara skadestånd”, skriver hon i rapporten. 

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga