Utrikes #16/2020

Stängda kliniker i Malawi till följd av gag rule

En sjuksköterska i Malawi, ett litet land i södra Afrika där 50 000 kvinnor årligen uppges söka vård efter komplikationer i samband med osäkra aborter. Foto: Claire Ngozo/IPS

USA:s president Donald Trump under tre år stoppat bistånd till organisationer som arbetar med abortfrågan. Den så kallade "global gag rule" har slagit hårt mot fattiga kvinnor i Malawi. Dessutom har ett lagförslag försenats där det föreslås att abort ska tillåtas i de fall där graviditeten är ett resultat av våldtäkt eller incest.

En ny rapport från amerikanska Center for Health and Gender Equality, Change, redogör för de många sätt som global gag rule påverkat situationen i Malawi.

Abort är förbjudet i landet och kan ge 14 års fängelse. Enda undantaget från abortförbudet är om moderns liv är i fara. Omkring 78 000 kvinnor i Malawi går årligen igenom farliga och osäkra aborter och 50 000 söker vård på grund av komplikationer, enligt rapporten.

Tamara Mwenifumbo som arbetar vid organisationen Population Services International i staden Blantyre berättar att det förekommer att unga flickor dricker tvättmedel eller använder pinnar för att genomföra aborter.

Global gag rule påverkar hela hälsostrukturer och då är det ofta marginaliserade grupper som drabbas hårdast.
Abebe Shibru, landchef för organisationen Marie Stopes International

Abebe Shibru, som är landchef för organisationen Marie Stopes International i Zimbabwe, säger att global gag rule fortsätter att förvärra situationen i Afrika söder om Sahara.

– Den underminerar kvinnors möjligheter att göra val. Det saknas hjälp med familjeplanering, tonårsgraviditeterna ökar och mödradödligheten ökar, främst på grund av osäkra aborter.

Serra Sippel, chef för Change som arbetar med frågor kring sexuell och reproduktiv hälsa, berättar att de valde att se hur Malawi påverkats eftersom landet tar emot amerikanskt bistånd.

– Global gag rule påverkar hela hälsostrukturer och då är det ofta marginaliserade grupper som drabbas hårdast. Det handlar om människor som bor på landsbygden, flickor i tonåren, unga kvinnor och prostituerade.

Serra Sippel berättar att en lokal organisation, Banja La Mtsogolo, på grund av global gag rule tvingats avbryta ett samarbete med Pepfar, ett program som varit framgångsrikt i kampen mot hiv och aids.

Dessutom har ett lagförslag försenats där det föreslås att abort ska tillåtas i de fall där graviditeten är ett resultat av våldtäkt eller incest, eller när fostret är skadat. Förseningen ska bero på rädsla för att ett sådant lagförslag skulle påverka hur mycket amerikanskt bistånd landet får, enligt rapporten från Change.

Serra Sippel förklarar att organisationen Change även träffat International Planned Parenthood Federation, IPPF, och den lokala organisationen Family Planning Association of Malawi. Dessa organisationer har tvingats avbryta sitt förebyggande arbete mot hiv och aids.

– På grund av global gag rule var de tvungna att stänga fyra kliniker, säger hon.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga