Kulturtipset #16/2020

Dramat kring köksbordet

"I tunnelbanans kontext kan de här bilderna agera som stillbilder ur en film eller kapitel i en roman om en människas liv" skriver SL om bilderna. Foto: SL

[UTSTÄLLNING]  Konstväxlingar Mariatorget – Carrie Mae Weems Start 25 februari Det var med fotoserien Kitchen Table Series som den amerikanska fotokonstnären Carrie Mae Weems (f.1953) slog igenom 1990. I dag kallas bilderna ikoniska. Weems lät i de svartvita fotografierna i serien ett vardagligt drama spelas upp kring ett upplyst köksbord. Bland personerna fanns också hon […]

[UTSTÄLLNING]  Konstväxlingar Mariatorget – Carrie Mae Weems
Start 25 februari

Det var med fotoserien Kitchen Table Series som den amerikanska fotokonstnären Carrie Mae Weems (f.1953) slog igenom 1990. I dag kallas bilderna ikoniska.

Weems lät i de svartvita fotografierna i serien ett vardagligt drama spelas upp kring ett upplyst köksbord. Bland personerna fanns också hon själv. Genom att använda den egna kroppen, lät hon denna lyfta frågor kring kvinnans roll i hem, familj och relationer, likväl som det allmängiltiga i det privata. Kitchen Table Series var varken dokumentärt, eller ens självbiografiskt. De andra som figurerade i bilderna, hämtades ur bekantskapskretsen och var personer Weems mött på gatan. Weems ville utforska vem och vilka som tillåts representera det allmänna.

Efter genombrottet med Kitchen Table Series, har Weems medverkat i utställningar i USA och internationellt. Centralt i Weems verk är ofta frågeställningar kring hur historia och identitet avspeglas i samtiden.

Konstväxlingar har sedan 1990 visat tillfälliga konstutställningar på sju av Stockholms tunnelbanestationer. Carrie Mae Weems Kitchen Table Series visas från 25 februari och ett år framåt på Mariatorgets tunnelbanestation.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga