Utrikes #15/2020

Lagar mot slaveri saknas i hälften av världens länder

En jordbruksarbetare som skördar kassava i Pesqueira i delstaten Pernambuco i nordöstra Brasilien vittnar om slavarbete och visar sina skadade händer. Foto: Alejandro Arigón/IPS

I nästan hälften av världens länder är slaveri inte ett brott. I 94 länder runt om i världen saknas möjlighet att åtala eller straffa den som utsätter någon annan för slaveri.

Det visar uppgifter som tagits fram under de senaste fem åren av forskare vid Rights Lab vid University of Nottingham och Castan Centre for Human Rights vid Monash University i Australien och som sammanställts i en databas.

Forskarna har tittat på lagstiftningen i FN:s 193 medlemsländer och de internationella överenskommelser mot modernt slaveri som länder åtagit sig att följa. Och även om det inte är rättsligt möjligt att äga människor i något av världens länder, så saknar nästan hälften lagar som gör modernt slaveri till ett brott.

96 procent av FN:s medlemsländer har någon form av inhemsk lagstiftning mot människohandel, men alla former av mänsklig exploatering täcks inte in. I 112 länder saknas till exempel lagar som gör det möjlighet att straffa den som gör sig skyldig till tvångsarbete.

– Det kommer överraska många att det inte finns några straffrättsliga bestämmelser i dessa länder som gör det möjligt att åtala, döma eller straffa dem som utsatt andra för de mest extrema formerna av exploatering. Kort sagt, slaveri är långt ifrån olagligt överallt, säger Katarina Schwarz vid University of Nottingham.

Det är inte någon region i världen som utmärker sig särskilt.

– Vi kan se att länder utan lagar mot slaveri finns i alla delar av världen. Det finns emellertid stora skillnader mellan regioner i hur lagstiftning tillämpas, säger Jean Allain från Castan Centre för Human Rights vid Monash University i Australien.

Forskarna vill lyfta fram hur stora luckorna är i länders lagar. Stater har upphävt lagar som gör det möjligt att äga en annan människa men har inte sett någon anledning till att anta lagar för att förbjuda slaveri, trots att internationella lagar uttryckligen kräver det, förklarar Katarina Schwarz.

Forskarna uppmanar regeringar att se över sin lagstiftning, stifta nya lagar eller göra ändringar i befintlig lagstiftning för att se till att slaveri och exploatering förbjuds helt.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Hallå  👋

Vill du läsa senaste numret av vårt låsta Månadsmagasin gratis på webben? Skriv upp dig på nyhetsbrevet så skickar vi det på mejlen.

Nyhetsbrevet innehåller:

✔ Senaste rubrikerna två gånger i veckan

✔ Utvalda reportage på söndagar