Nazister värvar i populära barnspel

Genom populära datorspel försöker nazistsekten Nordiska Motståndsrörelsen locka barn och yngre tonåringar in i vit makt-rörelsen. Det visar en granskning som nyhetsprogrammet Ekot på Sveriges Radio gjort.

Inrikes
Ekots granskning visar att NMR sprider antisemitiska konspirationsteorier i populära barnspel, som Roblox.
Foto: Roblox

Datorspel riktade till barn så unga som nio år är en viktig plattform för så väl pedofiler som nazister. Det visar Ekots senaste granskning.

– Det var en som började prata med mig i spelet och var jättebra. Sen började han säga att judarna styr världen och om något som hette Nordiska Motståndsrörelsen, säger en pojke i yngre tonåren till P1:s reporter.

Plattformen som användes för att sprida antisemitiska konspirationsteorier är ett Roblox-spel som är ett av de mest populära spelen för barn i Sverige mellan nio och tolv år.

Ekot har under flera år följt flera olika chattforum på internetspel riktade till barn och rapporterar nu att plattformarna länge varit viktiga kommunikationskanaler för nazistiska organisationer, som exempelvis NMR.

Nazistsekten Nordiska Motståndsrörelsen har fått in en miljon kronor i donationer sedan valet 2018. Nu hoppas organisationen kunna bygga upp egna medier på minst tio orter runt om i Sverige innan 2024.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

En tidigare medlem i NMR berättar också för Ekot att han själv värvades till den militanta nazistorganisationen genom just ett datorspel.

På liknande sätt jobbar flera andra vit makt-organisationer på andra håll i världen.

Ekot har i sin pågående granskning tidigare i veckan rapporterat att även pedofiler använder spelplattformarna för att komma i kontakt med barn.