Utrikes #8/2020

Hårdare tag mot Turkiets journalister

Turkiska myndigheter fortsätter att gå hårt åt landets oberoende journalister. Nu dras hundratals presskort in för reportrar som av myndigheterna anses obekväma. Något som kan få stora konsekvenser för mediebevakningen av den allt mer auktoritära regimen.

Presskorten i Turkiet delas ut av landets kommunikationsmyndighet. Något som ger staten kontroll över vem eller vilka som tillåts rapportera om de politiska beslut som fattas i landet. Den senaste tiden har klimatet för landets oberoende journalister hårdnat allt mer.

Hundratals reportrar sitter sedan tidigare fängslade efter att ha rapporterat om sådant den styrande regimen inte gillat. Nu dras omkring 1400 presskort in, enligt den internationella kommittén för att skydda journalister, CPJ.

Den här utvecklingen har pågått några år, där rättsapparaten används för att trakassera journalister.
Erik Halkjaer, ordförande i organisationen Reportrar utan gränser

Majoriteten av de som fått sina kort indragna arbetar på oberoende eller regimkritiska medier.

– Den här utvecklingen har pågått några år, där rättsapparaten används för att trakassera journalister, säger Erik Halkjaer som är ordförande i organisationen Reportrar utan gränser till Arbetaren.

Han beskriver Turkiet som ett av världens största fängelser för journalister och är starkt kritiks till systemet där en myndighet sköter processen med utfärdandet av presskort.

Den allt mer auktoritära presidenten Recep Tayyip Erdoğan har de senaste åren tagit allt hårdare tag mot alla som han upplevt som kritiker.

– Konsekvenserna blir att vanliga turkiska medborgare inte längre får ta del av granskningar av de politiska beslut som fattas i landet. Men problemen drabbar naturligtvis inte bara journalister, utan även oppositionella, demokratikämpar och människorättsaktivister, säger Erik Halkjaer.

Natolandet Turkiet ligger på plats 157 på CPJ:s internationella pressfrihetsindex. Bakom länder som exempelvis Irak, Afghanistan, Mexiko och Etiopen.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga