Inrikes #7/2020

Ung och utsliten – vardag för kassapersonal

Arbetsmiljöverket ska granska hundratals arbetsplatser runt om i landet med fokus på arbetsmiljön. Kassapersonal är en yrkesgrupp där många unga utsätts för belastningsskador. Foto: Hasse Holmberg/TT

Monotona rörelser och tunga lyft. Kassapersonal utsätts för belastningsbesvär redan i unga år. Nu ska Arbetsmiljöverket granska hundratals arbetsplatser runt om i landet.

Efter bara något år i yrket är det vanligt att anställd kassapersonal i 20-årsåldern drabbas av belastningsskador. Det menar Arbetsmiljöverket som nu ska inleda en satsning på att förbättra arbetsmiljön ute i landets butiker.

– Vi ser att unga butikskassörer får belastningsskador tidigt, redan som 18-24-åringar och det är allvarligt. Alla ska ha en säker start, ett hållbart arbetsliv och kunna arbeta fram till pensionen, säger Heli Aarnipuro som är projektledare på Arbetsmiljöverket i ett pressmeddelande.

Hundratals arbetsplatser ska därför inspekteras av myndigheten som en del i ett treårigt projekt där man granskar mans- och kvinnodominerade yrken.

Enligt Arbetsmiljöverket beror hela 77 procent av antalet arbetssjukdomar inom handeln på upprepade rörelser och tunga lyft.

Det finns arbetsplatser där de anställda sitter i samma kassa åtta timmar om dagen med bara några minuters rast.
Annica Jigerid, ledamot i fackförbundet Handels centrala ungdomskommitté

En bild som Annica Jigered, ledamot i fackförbundet Handels centrala ungdomskommitté, väl känner igen.

– Det kan ofta vara väldigt monotont och utan rotation vilket leder till stora påfrestningar på rygg och axlar. Det finns arbetsplatser där de anställda sitter i samma kassa åtta timmar om dagen med bara några minuters rast, säger hon till Arbetaren.

Hon är positiv till Arbetsmiljöverkets kampanj och förklarar att en viktig faktor för att komma till rätta med problemet är att cheferna tar problemen på allvar.

– Vi ser att på de arbetsplatser där det finns en fungerande fackklubb, som för dialog med arbetsgivarna, är det vanligare med rotation bland de anställda.

Förutom kassapersonal riktar Arbetsmiljöverket i sitt kommande projekt också in sig på målare. En annan arbetsgrupp där förslitnings- och belastningsskador är vanliga bland unga.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan