Utrikes #7/2020

45 miljoner i akut matbrist i södra Afrika

En man står på en uttorkas damm som tidigare var en ständig vattenförsörjning i Mana Pools nationalpark i Zimbabwe. Ett land där hälften av befolkningen saknar säker tillgång till mat. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi/ TT

Upprepade torkor, översvämningar med ekonomiska bekymmer till följd har lett till att 45 miljoner människor i södra Afrika lider av akut brist på mat. - Den här svältkatastrofen är på en skala som vi inte har sett förut och den ser bara ut att bli värre, säger Lola Castro, direktör för WFP i södra Afrika, i ett uttalande.

Under de senaste fem åren har länderna i södra Afrika bara fått en skörd som nått upp till en normal avkastning. Det kopplar Världslivsmedelsprogrammet (WFP) till att temperaturen i området ökar med en dubbelt så hög hastighet jämfört med globalt.

Världen måste ta tag i problemen nu, för att rädda liv och ge en möjlighet för människor att anpassa sig till klimatförändringarna, skriver WFP i ett pressmeddelande.

På många platser i södra Afrika har årstidens regn åter kommit sent. Och experter förutspår ett fortsatt varmt och torrt väder under de närmaste månaderna, vilket riskerar att resultera i ytterligare ett år med en dålig skörd.

Den årliga cyklonperioden har börjat, och vi har helt enkelt inte råd med en upprepning av förra årets förödelse som orsakads av kraftiga stormar, säger Lola Castro.

Zimbabwe, som ligger i södra Afrikas centrala delar, befinner sig i ett läge där de har sin sämsta mattillgång på ett decennium, där 7,7 miljoner människor – hälften av befolkningen – inte har en säker tillgång till mat. I grannlandet Zambia befinner sig 20 procent av befolkningen i samma situation. Där de har tvingats begränsa spannmålsexporten och börjat ta emot bistånd.

Vår högsta prioritet är de miljoner människor som är i behov av omedelbart stöd, men samtidigt är det absolut nödvändigt att bygga upp motståndskraften hos de allt fler som hotas av de allt oftare förekommande och förstörande torkor och stormarna, säger Lola Castro.

Det här händer i en region som redan är hårt drabbad av höga nivåer av undernäring, en kraftig befolkningstillväxt och utbredd ojämlikhet. Hungerkrisen förvärras av ökande livsmedelspriser, storskaliga förluster av boskap och en ökad arbetslöshet.

Bristen på mat leder till att familjer över hela regionen äter mindre, hoppar över måltider, tar barn från skolorna, säljer värdefulla tillgångar och skuldsätter sig, skriver WFP i ett pressmeddelande.

EU-komissionen gick under tisdagen ut med att de mobiliserat 240 miljoner kronor i ett hjälppaket till stöd för matförsörjningen i Eswatini (tidigare Swaziland), Lesotho, Madagascar, Zambia och Zimbabwe.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan