Inrikes #3/2020

Kaos på Akademiska – Arbetsmiljöverket kopplas in

Patienter som vårdas i korridorerna och hårt pressad personal som går på knäna. Situationen på akutavdelningen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala beskrivs som allt mer ohållbar. Något som gjort att facket nu kopplat in Arbetsmiljöverket.

Både läkare och övrig vårdpersonal har den senaste tiden vittnat om en allt mer kaotisk arbetsmiljö på akuten vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Läget beskrivs av många som ohållbart, men trots detta tycks inget ha förändrats. Nyligen kopplade därför Läkarförbundets huvudskyddsombud Knut Bodin in Arbetsmiljöverket med hopp om att de agerar. Detta efter att han flera gånger tidigare påtalat bristerna i arbetsmiljön, rapporterar SVT Nyheter.

– Det saknas vårdplatser vilket innebär överbeläggningar. Det innebär i sin tur en stressig arbetsmiljö som leder till ohälsa hos personalen, säger Knut Bodin till SVT Uppsala.

Som det är just nu finns det varken utrymme eller personal för att hantera situationen.
Kristina Lundmark, avdelningsordförande för Vårdförbundet i Uppsala

Även inom Vårdförbundet känner man igen problematiken. Kristina Lundmark, avdelningsordförande i Uppsala, säger till Arbetaren att läget för personalen under lång tid har varit pressat.

– Det är ju helt enkelt så att ju färre vårdplatser som är öppna på ett sjukhus desto fler patienter är det som fastnar på akutavdelningen, för den kan aldrig stänga. Som det är just nu finns det varken utrymme eller personal för att hantera situationen, säger Kristina Lundmark.

Vårdförbundet efterlyser därför att sjukhusledningen upprättar bättre arbetsvillkor för att locka nya sjuksköterskor. På så sätt skulle fler vårdplatser kunna öppnas, förklarar Kristina Lundmark.

– För att kunna anställa fler krävs bättre arbetsmiljö och högre löner. I dag är det många som helt enkelt väljer bort yrket, eller väljer att gå till en annan arbetsgivare, på grund av hur det ser ut.

Enligt ledningen på akutavdelningen har åtgärder redan vidtagits för att förbättra arbetsmiljön. Anette Skoglund, verksamhetschef vid akutsjukvård och internmedicin på Akademiska sjukhuset, säger till SVT att hon efter möten med facket bland annat tillsatt ett nytt akutläkarteam på avdelningen.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga