Utrikes #3/2020

Franska strejken fortsätter – nu den längsta någonsin

Lärare demonstrerade i Paris på torsdagen. Hela 40 procent av de anställda grundskolelärarna lade i torsdags ned sina arbeten. Foto: Michel Euler/TT

Den franska transportstrejken fortsätter och är nu inne på sin trettiosjunde dag. Därmed är det landets längsta strejk genom tiderna och inget tyder på att protesterna mot det nya planerade och hårt kritiserade pensionssystemet kommer att avta. I torsdags anslöt sig även 40 procent av landets grundskolelärare och imorgon lördag väntas nya omfattande demonstrationer runt om i hela landet.

Den omfattande strejken och de stora protesterna har redan jämförts med upproren 1968. Delar av kollektivtrafiken i Frankrike står helt stilla sedan början av december förra året och trots att president Emmanuel Macron delvis backat från sina planer på förändrat pensionssystem tycks protesterna inte lägga sig. I veckan demonstrerade upp emot en halv miljon fransmän på gatorna i flera stora städer och strejken bland transportarbetarna inom det väldiga facket CGT är nu den längsta hittills i Frankrikes moderna historia.

I torsdags slöt även lärarna upp. Hela 40 procent av de anställda grundskolelärarna lade i torsdags ned sina arbeten. Andra yrkesgrupper väntas inom kort följa samma exempel med kraven på att förslaget om bland annat höjd pensionsålder för flera yrkesgrupper kastas i papperskorgen.

Imorgon lördags väntas nya demonstrationer i städer som Paris, Marseille, Bordeaux och Toulouse.

Strejken har redan orsakat stora störningar i på tåg- och tunnelbanetrafiken i landet och kostat det statliga tågbolaget SNFC minst sex miljarder kronor enligt franska medier.

Enligt en opinionsundersökning från den franska tidningen Le Figaro stödjer 60 procent av fransmännen de strejkande arbetarnas krav medan 57 procent av de tillfrågade säger att de vill se ett slut på strejkerna.

Förhandlingar mellan regeringen, facken och arbetsköparna hölls tidigare i veckan men bröt återigen samman. Nya samtal väntas hållas idag, fredag.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga