Årets politiska utspel

Decenniets sista år blev ett politiskt händelserikt sådant. Arbetaren har listat några av årets mer uppseendeväckande utspel.

Trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamson provåker nya citybanan tillsammans med, Karin Wanngård, Stefan Löfven, och Anna Johansson, under banans invigning i Stockholm.
Foto: Christine Olsson/ TT

Skaka galler för att åka gratis. Kristoffer Tamsons trafikregionråd i Stockholm, från Moderaterna, ger som förslag att personer som plankar på kollektivtrafiken ska kunna straffas med fängelse.

Sara Skyttedal (KD).
Foto: Anders Wiklund/ TT
Sara Skyttedal erbjuder hjälp. Efter att Greta Thunberg tvingas åka tillbaka över Atlanten då klimatmötet flyttade från Chile till Spanien erbjuder Skyttedal att köpa flygbiljett till Thunberg. ”Lugnt. Människan lyckades med något revolutionerande för drygt 100 år sen som gör det möjligt. En fantastisk innovation som binder samman människor över kontinenterna. Jag kan köpa en flygbiljett till dig”, skrev Skyttedal på Twitter.
Hanif Bali (M).
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Moderaterna tystar Hanif Bali. Efter att Hanif Bali twittrade ”En man som inte lyckas ha rätt om ett enda utrikespolitiska skeende någonsin” om Carl Bildt blev det för ett tag Twittertystnad för moderatprofilen. Ulf Kristersson reagerade så starkt mot de nedsättande orden så han kallade in Bali till ett ”allvarligt samtal”.
Göran Greider
Foto: Cleis Nordfjell / SvD / TT
Vurm för nationen. Göran Greider skriver i en ledare i Dagens ETC att han vill se hårda straff och en mycket restriktiv invandring.
Ulf Kristersson (M).
Foto: Claudio Bresciani/ TT
Kristerssons bruna resa. Att aldrig sammarbeta med Sverigedemokraterna lovade Ulf Kristersson förintelseöverlevaren Hédi Fried. För att senare under året benämna SD som ”ett parti som alla andra”.
Lars Adaktusson (KD)
Foto: FREDRIK PERSSON / TT
Att fela är mänskligt, även för Adaktusson. Totalt har KD-parlamentarikern röstat nej i abortrelaterade omröstningar 22 gånger, enligt DN. ”Jag är inte ofelbar” säger han till SVT Nyheter för att bemöta kritiken.
Irene Svenonius.
Foto: Adam Wrafter/SvD/TT
Vill avskaffa sig själv. Efter kritik för hanteringen av Nya Karolinska gav Irene Svenonius ut en bok som hade idén att dagens system med en sjukvård som utgår från regioner och landsting borde avskaffas. Det vill säga, hon vill avskaffa sig själv och alla andra regionpolitiker.
Anders W Jonsson (C)
Foto: Jessica Gow/ TT
Centerpartiet firar nederlag. ”Nu säkrar vi den lokala närvaron på Arbetsförmedlingen i hela landet”, skriver Centerpartiet stolt på Twitter efter att de tvingats retirera efter kritik. Kritik mot vad deras egen politik resulterade i.
Christian Sonesson (M) Staffanstorp.
Foto: Johan Nilsson/ TT
Inga invandrare i Moderaternas drömvärld. Moderaterna i Staffanstorps lanserade under året en reklamfilm med underrubriken: ”Staffanstorp, så som resten av Sverige också borde vara”. Filmen visar en stad som för tankarna till den Sydafrikanska apartheid-inspirerade staden Orania, där kioskägaren bytts ut mot en vit statist. Ebba Busch Thor var positiv till reklamfilmen.