Inrikes #98/2019

VD:n frias efter dödsolyckan i Hedemora

En 43-årig man omkom i en arbetsplatsolycka i Hedemora i februari i fjol. Mannen fastnade i en grop sedan jordmassor fallit över honom i samband med en dränering. Foto: Niklas Hagman/TT

Vd:n för företaget Grytnäs Gräv frias helt från misstankarna om grovt arbetsmiljöbrott sedan en av de anställda omkom i en uppmärksammad arbetsplatsolycka för snart två år sedan.

Det var den 19 februari förra året som en 43-årig anläggningsarbetare omkom i en schaktolycka i Hedemora. Utredningen visade att det fanns allvarliga säkerhetsbrister på arbetsplatsen, något Arbetaren tidigare rapporterat om.

Bland annat var schaktväggarna i den fyra meter djupa gropen där mannen arbetade helt vertikala vilket föranledde olyckan som resulterade i att han begravdes under rasmassorna.

VD:n för Grytnäs Gräv åtalades i slutet av maj för grovt arbetsmiljöbrott, då han enligt åklagaren inte följt de gällande säkerhetsanvisningarna från uppdragsgivaren Hedemora Energi.

I måndags kom domen i Falu tingsrätt där det meddelades att VD:n frias helt samt att den omkomna mannens anhörigas skadeståndsyrkanden avslås.

Den omkomne mannens fru säger till Expressen att hon hoppas att den friande domen nu överklagas av åklagaren.

– Det är åt helvete fel. Hur ska ett företag ta saker och ting på allvar om man hela tiden ska fria när det begås sådana fruktansvärda fel så att folk till och med dör på sitt jobb?, säger hon till tidningen.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga