Inrikes #96/2019

Fängelse för att ha utnyttjat nyanlända

Krögare från Norrköping frias från människorättsexploatering

Den krögare i Norrköping som åtalats för det nya brottet människoexploatering döms nu till fängelse för at ha utnyttjat två nyanlända personer som tvingats arbeta utan lön i hans restaurang. Det meddelade Norrköpings tingsrätt i förra veckan.

Arbetaren rapporterade i november om rättegången mot den krögare som åtalas för det nya brottet människoexploatering. Han ska, enligt åtalet, ha utnyttjat två nyanlända personer i 25-årsåldern och låtit dem arbeta på sin restaurang utan lön. De ska också ha blivit hotade med ett pistolliknande föremål av mannen och tvingats jobba långa dagar utan betalning.

De bägge målsägande, som kommer från Bangladesh, gick till polisen som utrett ärendet och i förra veckan kom domen. Krögaren döms till fängelse i åtta månader för grov människoexploatering. Ett brott som infördes sommaren 2018. Lagen är tänkt att skydda personer från att utnyttjas i arbetslivet.

– Målsägandena var nyanlända i Sverige, saknade all kännedom om svenska förhållanden var utan bostad. De har vidare utsatts för hot av restaurangägaren. Tingsrätten har funnit att målsägandena därmed varit i en sådan svår situation som träffas av den nya kriminaliseringen, säger Rebecca Haenflein som är tingsfiskal vid Norrköpings tingsrätt i ett uttalande.

Den dömde krögaren har hela tiden nekat till brott och i stället menar att han gett paret mat och husrum.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga