Inrikes #89/2019

Historisk rättegång om människoexploatering

I går inleddes den första rättegången kring det nya brottet människoexploatering. Foto: Pontus Lundahl/TT

I går inleddes den första rättegången kring det nya brottet gällande utnyttjande av arbetskraft. Det är en krögare i Norrköping som misstänks ha utnyttjat två nyanlända vid sin restaurang. Enligt åtalet har de bägge tvingats att jobba utan lön.

Brottet människorättsexploatering infördes sommaren 2018 och handlar om utnyttjande av personer genom exempelvis arbete under orimliga villkor och tiggeri. Brottet kan, om det anses grovt, leda till fängelse i max tio år.

I går torsdag inleddes den första rättegången under den nya åtalspunkten där en krögare i Norrköping står misstänkt för att ha utnyttjat två nyanlända personer i sin restaurang. Dessa ska enligt åklagaren ha tvingats jobba utan lön. De bägge målsägarna, som är i 25-årsåldern, kommer från Bangladesh och gick själva till polisen efter att de inte fått ut någon lön av den misstänkte krögaren.

Varje vecka kommer det migrantarbetare till vår fackexpedition. Många av dem har inte fått betalt på flera månader.
Emil Boss, förhandlingssekreterare vid SAC Syndikalisterna

Den senaste tiden har det rapporterats om flera fall där nyanlända och papperslösa utnyttjats som underbetald arbetskraft av arbetsköpare runt om i Sverige.

– Det här är otroligt intressant. Varje vecka kommer det migrantarbetare till vår fackexpedition. Många av dem har inte fått betalt på flera månader. Och vi tror inte att de skulle få betalt om det inte vore för våra ingripanden, säger Emil Boss, förhandlingssekreterare vid SAC Syndikalisterna.

Alla nya juridiska verktyg för att komma åt de här problemen är välkomna.
Emil Boss, förhandlingssekreterare vid SAC Syndikalisterna

Enligt honom är det just inom restaurangbranschen som utnyttjande av migrantarbetare är vanligast. Men det förekommer även i stor utsträckning inom både bygg- och städbranschen.

Emil Boss, fackligt ombud på Stockholms LS.
Emil Boss, fackligt ombud på Stockholms LS. Foto: Axel Green

Emil Boss välkomnar nu de nya lagen.

– Alla nya juridiska verktyg för att komma åt de här problemen är välkomna.

Norrköpingskrögaren själv nekar till brott och menar att han enbart erbjudit personerna husrum och mat på restaurangen. Han säger i förhör att de aldrig arbetat åt honom.

Åklagare Eva Wintzell vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet är dock av en annan åsikt.

– Det är två yngre personer som har arbetat i en restaurang i Norrköping och som jag menar har vilseletts att arbeta så tillvida att de trodde att de skulle få lön. Men det har inte utbetalats någon lön, utan de har bara fått mat och husrum, säger hon i en intervju med Sveriges Radio.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga