Utrikes #92/2019

VOX vägrar fördöma våldet mot kvinnor

VOX vägran att skriva under deklarationen ledde till stora protester i den spanska huvudstaden. Runt om i Spanien anordnades feministiska demonstrationer på måndagen. Foto: Bernat Armangue/TT

I Spanien vägrade det högerradikala och antifeministiska partiet VOX på måndagen att skriva under en deklaration som tar avstånd från mäns våld mot kvinnor. Samtidigt anordnades runt om i landet feministiska demonstrationer.

Det var i måndags som det högerradikala partiet VOX vägrade att skriva under en deklaration som tar avstånd från våld mot kvinnor. I anslutning till FN:s internationella dag mot våld mot kvinnor ville det lokala parlamentet i Madrid skapa en gemensam markering mot våldet som skulle signeras av alla representerade partier. Men politiker från VOX vägrade att skriva under deklarationen.

– Det finns också män som lider från våld från kvinnor och mördas av deras fruar, sade VOX-politikern Javier Ortega Smith, som också sitter i det nationella parlamentet, i sitt tal i stadshuset på måndagen.

VOX vägran att skriva under deklarationen ledde till stora protester i den spanska huvudstaden. Runt om i Spanien anordnades feministiska demonstrationer på måndagen. Också Madrids borgmästare José Luis Martínez-Almeida, från det konservativa Partido Popular, tog avstånd från Javier Ortega Smiths uttalanden.

I det spanska valet i höstas blev VOX tredje största parti. Arbetaren har tidigare rapporterat om hur det högerradikala partiet fått hjälp i valrörelsen av den ultrakonservativa och hbtq-fientliga plattformen CitizenGO. Den uppstod i Madrid 2013, samma år som partiet bildades. Högt uppsatta personer i partiet har också haft ledande positioner i plattformen.

CitizenGo:s internationella nätverk, såsom Agenda Europe, och kampanjer har spelat stor roll för att mota befolkningen i Spanien till valurnorna. Dagarna före omröstningen i våras lanserade HartzOir, som är en del av organisationen, en valkampanj med sloganen ”rösta för värderingar”. En av dessa handlade om att ändra lagstiftningen som rör mot mäns våld mot kvinnor.

Sedan 2003 har minst 1023 kvinnor mördats i Spanien av män i närstående relationer och 52 stycken endast i år.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga