Kultur #21/2017

Cyklopen blir permanent

Kulturhuset Cyklopen, upplyst kvällstid. Stockholms stad beviljar nu ansökan om permanent bygglov för huset. Foto: Qvarten/Wikimedia Commons

Det prisade kulturhuset Cyklopen i Stockholmsstadsdelen Högdalen får permanent bygglov. Samtidigt tyder allt på att politikerna godkänner kulturhusets ett år gamla ansökan om utbyggnad av bland annat utescen och förråd med sopsortering.

Kulturhuset Cyklopen i södra Stockholm byggdes av ideella krafter och invigdes 2013 sedan det förra huset totalförstördes i ett brandattentat hösten 2008. Ingen person har ännu gripits för branden 2008 men både polisen och personer aktiva i Kulturkampanjen har kopplat attentatet till nazister

Det nya huset, där föreningen Kulturkampanjen de senaste åren anordnat en lång rad aktiviteter med bland annat festivaler, ateljéverksamhet och stödfester, har blivit en uppskattad mötesplats i Stockholms fria kulturliv.

Nu, efter ett års utredning, beviljar Stockholms stad ansökan om permanent bygglov och meddelar dessutom att Kulturkampanjen får ja på samtliga önskemål om bland annat en utescen med tak, ett förråd i två våningar och ett växthus.

– Det är otroligt skönt och innebär en helt annan trygghet. Nu vet vi att huset får stå kvar och att det är vårt. Förhoppningsvis får vi också utökade arrenden av tomten och det gör att vi kan planera på ett helt annat sätt, säger Elin Olofsson från Kulturkampanjen till Arbetaren.

Nu vet vi att huset får stå kvar och att det är vårt.
Elin Olofsson, aktiv i Kulturkampanjen

Även parkering och cykelplatser kommer att byggas om allt går enligt planerna. Formellt fattas beslutet i byggnämnden den 23 mars men allt tyder, enligt tidningen Stockholm Direkt, på att politikerna redan bestämt sig.

– Vi hade ju tänkt vänta till dess, men nu fick vi reda på det genom att tidningen Stockholm Direkt ringde. Det här ger mer energi till alla oss som jobbar med Cyklopen.

Kan du beskriva Cyklopen för de som aldrig varit där?

– Vi är ett hus öppet för alla som vil skapa kultur men som kanske inte har pengar eller de kontakter som ofta behövs. Allt bygger på gör-det-själv och bedrivs genom självorganisering. Vi har inte heller några ekonomiska intressen och tar inte emot några löpande bidrag från stat eller kommun, vilket gör att vi kan göra precis vad vi vill. Vem som helst är välkommen att vara med.

Hur ska ni fira det här?

– Vi måste nog vänta till 23 mars ändå, men då blir det tårta och champagne och alla som vill är välkomna att vara med och fira, säger Elin Olofsson.

Från kommunens håll är man positiva till Cyklopen. Tjänstemän menar bland annat att bygget bidragit till att utveckla gångstråket mellan Rågsveds friområde och stadsdelen Högdalen.

– Det känns bra att vi har hittat ett sätt att hjälpa dem så att de kan vara kvar i huset, i och med att de får ett permanent bygglov. Vi vill stötta den här typen av kultur, det är spännande och tillför något till staden. Dessutom har de etablerat sig själva och gjort det snyggt, säger Stockholms stadsbyggnadsborgarråd Roger Mogert till Stockholm Direkt.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga