Scen #88/2019

Många roller i intensiv monolog

Lo Kauppi som det förnedrade cykelbudet i Föddhora på Teater Brunnsgatan 4 i Stockholm. Foto: Niklas Hellgren

Föddhora Av Martina Montelius Teater Brunnsgatan 4 i Stockholm Lo Kauppi sliter hårt i monologen Föddhora, och det är många roller som ska in i Terese, tidigare i prostitution, numera cykelbud. En riktigt ledsen ung kvinna med hjärtskärande berättelser om torskar som vill leka lärare och försenad skolflicka, en missbrukare som knappt kan stå på […]

Föddhora
Av Martina Montelius
Teater Brunnsgatan 4 i Stockholm

Lo Kauppi sliter hårt i monologen Föddhora, och det är många roller som ska in i Terese, tidigare i prostitution, numera cykelbud. En riktigt ledsen ung kvinna med hjärtskärande berättelser om torskar som vill leka lärare och försenad skolflicka, en missbrukare som knappt kan stå på benen, en kamrat som letar efter delar av en styckmördad kollega – och den förnedrade snabbmatsleverantören som blir utskälld för att hon – också här – är försenad, för 39 kronor i timmen.

Jag tänker först att det handlar om den gamla retoriken att en arbetare längst ned på skalan inte är mindre förnedrad än en ”sexarbetare” som får mångdubbelt mer för sitt självbestämda ”egenföretagande”.

Men Terese vill verkligen ut, hon kämpar på med sin stora ryggsäck och en GPS som inte verkar fungera. Kauppi ger blixtrande liv åt sin roll, ändå skulle jag önska att hon taggade ned rollfiguren lite för att slippa schablonen. För den som sett Stefan Jarls film Ett anständigt liv från 1979 spelas bilderna av nedgångna missbrukare i ett iskallt Stockholm upp lite för tydligt när Ulf Dagebys suggestiva filmmusik tonas upp.

Jag hade velat se mer av människan bakom förnedringen, och jag vet att Lo Kauppi hade kunnat gestalta den starkare bara genom att sitta på en pall och läsa texten rakt upp och ned. Nu inhämtas (i och för sig tveksamma) skratt från publiken när hon spelar upp ett register av en trasig flickas desperata skämt. Jag hade hellre skrattat med henne.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga