Inrikes #86/2019

LO-ordföranden kommer avgå i avtalsrörelsen

Karl-Petter Thorvaldsson ställer inte upp för omval vid nästa LO-kongress i juni 2020, vilket innebär att en ny ordförande måste kliva direkt in i brinnande avtalsrörelse. Foto: Fredrik Sandberg/TT

LO:s ordförande Karl-Petter Thorvaldsson lämnar sitt uppdrag vid kongressen i juni, när avtalsrörelsen pågår för fullt. Han säger att han inte vill vara ”en lame duck”. Byggnads ordförande hoppas på en ny ordförande som håller avståndet till S.

På måndagen meddelade Karl-Petter Thorvaldsson, sedan 2012 ordförande för LO, att han avgår. Han ställer inte upp för omval vid nästa LO-kongress i juni 2020, vilket innebär att en ny ordförande måste kliva direkt in i brinnande avtalsrörelse.

– Efter en tredje period kan man inte bli omvald mer. Sitter man kvar riskerar man att bli en lame duck hela sista perioden, eftersom alla börjar fundera på vem som ska efterträda en efter att man blivit vald, säger han till Aftobladet.

Enligt ordföranden var beslutet en del av en från början utstakad plan som bara hans sambo och Kommunals ordförande Tobias Baudin kände till. Men en av anledningarna är, enligt han själv, att han börjat få svårare att nå fram med LO:s budskap.

– Ja, när jag valdes fick jag ett tydligt uppdrag, att LO skulle bli en tyngre opinionsbildare, synas mer i media. Det lyckades jag bra med i början, men med tiden har jag märkt att ju längre tiden går så blir det svårare och svårare att komma ut, säger han till Arbetet.

Med tiden har jag märkt att ju längre tiden går så blir det svårare och svårare att komma ut.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorvaldsson till Arbetet

Susanna Gideonsson, ordförande för Handels och för LO:s valberedning, uppger till Arbetet att processen med att finna en ersättare omedelbart inleds. Första steget är att innan årsskiftet ha konsulterat de olika LO-förbundens ordföranden.

Johan Lindholm, ordförande i Byggnads, vet redan nu vad han vill se i en ny LO-bas.

– Det kommer en hel del från politiskt håll nu, särskilt efter Januariöverenskommelsen. Att man lägger sig i de arbetsrättsliga delarna. Så personen måste ha en tydlig facklig röst och kunna distansera sig från S, säger han till Arbetet.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga