”Systembolaget backar upp angrepp på facket”

Genom att bara lyssna på vingårdsägarna och föra vidare deras version deltar svenska Systembolaget själva i angreppet på de fackliga i Sydafrika. Det anser styrelsen för Livsklubben på Nybergs Deli i Stockholm, som reagerat starkt på Systembolagets uttalande i Arbetaren.  

Inrikes
”Det är under all kritik och så dåligt att man baxnar”, säger Ola Hakefelt (t v) i Livsklubben på Nybergs Deli om uttalandena från Systembolagets presschef Lennart Agén (t h) om sydafrikanska Leeuwenkuils avskedshot mot ett fackombud.
Foto: Privat, Axel Green, Magnus Fond, Schalk van Zuydam/TT Montage: Arbetaren
Ola Hakefelt, styrelselsedamot i Livsklubben på Nybergs Deli i Stockholm
Foto: Privat

I förra numret av Arbetaren fortsatte Systembolagets presschef att framhålla den ökända sydafrikanska vingården Leeuwenkuils version om varför ett fackombud där hotas med avsked.

Enligt presschefen Lennart Agén vill inte bolaget ta ställning till om fackombudet Claudene van Wyk riskerar sparken på grund av att hon uttalat sig kritiskt i svensk media. Ändå återgav han inte hur facket såg på frågan – något som fått styrelsen på Livsklubben på Nybergs Deli i Stockholm att reagera.

– När de gör på det här viset backar de indirekt upp arbetsgivaren i ett angrepp på anställd. Det är under all kritik och så dåligt att man baxnar, säger Ola Hakefelt, styrelseledamot i klubben.

Men att presschefen enbart för vidare vingårdens version skulle kunna ha en förklaring. I en artikel i Arbetet Global framkommer att Systembolaget inte ens kontaktat det avskedshotade ombudets fackförening lantarbetarfacket CSAAWU, än mindre förhört sig om deras syn.

De varken ringde eller konsulterade oss, de kontaktade bara företaget och accepterade den versionen som sanning.

Trevor Christians, generalsekreterare, CSAAWU, Sydafrika, till Arbetet Global

Trevor Christians, generalsekreterare, CSAAWU.
Foto: Emil Boss

– De varken ringde eller konsulterade oss, de kontaktade bara företaget och accepterade den versionen som sanning. Det saknar motstycke för ett svenskt företag som stoltserar med transparens och hävdar att det verkar för mänskliga rättigheter, säger Trevor Christians, fackets generalsekreterare, till tidningen.

Livsklubben som Ola Hakefelt tillhör är del i solidaritetsnätverket Rättvis vinhandel. Därigenom har de mottagit det brev som företagets verksamhetschef skickat och som även Arbetaren tagit del av.

I brevet framgår att företagets grund för avsked är att fackombudet i svensk press ”medvetet sprider lögner som skadar företaget”. Men att bestraffa en anställd för att hon som facklig riktat kritik mot sin arbetsköpare är, enligt Ola Hakefelt, inte bara orimligt utan också ett brott mot Systembolagets etiska riktlinjer. Man borde, säger han, kunna förvänta sig av en statlig myndighet med uppdrag att motverka negativa konsekvenser av alkoholförsäljningen att de skulle ta ställning mot en uppenbar kränkning av de anställdas rättigheter.

– I stället lyser det i Systembolagets uttalande igenom att tycker att Leeuwenkuil har rätt att agera som de gjort för att hon har spridit en felaktig bild. Det kan inte beskrivas på annat sätt än att de ger sitt stöd till företaget. Alla som läser hennes uttalande kan se hur orimligt det är som skäl för avsked, säger han.

Det kan inte beskrivas på annat sätt än att de ger sitt stöd till företaget. Alla som läser hennes uttalande kan se hur orimligt det är som skäl för avsked.

Ola Hakefelt, Livsklubben på Nybergs Deli

Fallet med hoten om avsked mot fackombudet Claudene van Wyk är långt ifrån första gången som Leeuwenkuils behandling av de egna anställda förekommer i svensk media. I SVT:s Uppdrag Granskning, Arbetaren och Arbetet Global har missförhållanden återkommande tagits upp. Det som ytterligare förvärrar saken och väcker frågor om Systembolagets hållning, säger Ola Hakefelt, är att Leeuwenkuils antifackliga agerande är väldokumenterat. Förra året sparkades ett fackligt skyddsombud för CSAAWU dagen efter han valts, något Arbetaren tidigare rapporterat.

Trots att det hävdats att Systembolaget inte kan vara omedvetna om den fackliga situationen på Leeuwenkuil betonar presschefen Lennart Agén i Arbetaren att det inte finns ”i något dokument skrivet att det finns en koppling till kvinnans fackliga engagemang.”

– Eftersom skälen för avsked även denna gång är så oerhört lösa finns anledning att starkt misstänka att det handlar om fackligt engagemang och att man vill skrämma folk från att gå med i facket och säga vad man tycker. Det är svårt att tolka på annat sätt, säger Ola Hakefelt.

Arbetaren kontaktar Lennart Agén, som begär mer tid för att kunna svara på frågorna och därefter ber att få återkomma skriftligt. I ett mejl skriver han sedan att ”en revision” som gjorts angående den person som ska ha fått sparken för efter att ha fått ett fackligt förtroendeuppdrag förra året inte genererade några ”nedslag gällande olagliga avsked”.

I sitt mejl ger han samma svar när han ombeds bemöta anklagelserna om stöd till arbetsköparen som han ger på frågan om deras svar skulle förmedla bilden av att Systembolaget ger grönt ljus åt Leeuwenkuil:

”Systembolaget har inte tagit parti för någon i denna fråga”, skriver han.

Vår uppfattning är att detta inte handlar om medarbetarens fackliga engagemang.

Lennart Agén, presschef, Systembolaget

Arbetaren ber honom också svara på hur det kommer sig att Systembolaget när Claudene van Wyk kallades till ”disciplinär utfrågning” med hot om avsked inte förhörde sig om fackets syn på det inträffade. På det svarar Lennart Agén:

”Vår uppfattning är att detta inte handlar om medarbetarens fackliga engagemang. Hearingen handlar om att medarbetaren, enligt Leeuwenkuil, har spridit en felaktig bild av företaget, där den fackliga organisationen har en annan bild. Nu ges båda parter möjlighet, genom denna oberoende hearing, att ge sin syn på frågan.”