Inrikes #84/2019

Ljusmanifestationer utanför Försäkringskassan

Vid flera av manifestationerna tändes gravljus utanför myndighetens lokaler. Foto: Annika Bäckström

I helgen demonstrerades det utanför Försäkringskassans lokaler på flera platser runt om i Sverige. Gravjus tändes också för att hedra de människor tagit sina liv eller på andra sätt kommit i kläm efter myndighetens beslut om exempelvis indragen sjukpenning eller assistans.

Bakom manifestationerna som ägde rum på ett hundratal orter i Sverige stod facebookgruppen Försäkringskassanupproret med fler än 17000 medlemmar. Anledningen är de många fall där Försäkringskassan nekat sjuka personer sjukpenning eller personlig assistans. Fall som flera gånger lett till att människor tagit sina liv i desperation och frustration.

En av de som deltog i manifestationerna var Annika Bäckström från Piteå. Hon har varit utförsäkrad i tre år och har sedan dess nekats sjukpenning från Försäkringskassan, trots läkarintyg på sjukdom och kronisk smärta.

– Jag kände äntligen. Förhoppningsvis kan de här manifestationerna ge ringar på vattnet. Att folk börjar förstå hur jävligt vi har det. Samtidigt är det surrealistiskt att vi behöver stå där, för det är ju inga mastodontkrav vi har. Vi vill bara ha rätt till den ersättning som vi på olika sätt behöver, säger Annika Bäckström till Arbetaren.

Det känns overkligt att det blivit så i Sverige. Vi har ju inte gjort något kriminellt, vi har bara råkat blivit sjuka.
Annika Bäckström, utförsäkrad i Piteå

Hon beskriver hur hon de senaste tre åren tvingats leva på lån och av gåvor från vänner och bekanta.

– Det är ju nästa så att det var bättre förr i tiden, då fanns det åtminstone fattighus de kunde slänga in sådana som jag på. Nu skiter man i sjuka och handikappade. Det känns overkligt att det blivit så i Sverige. Vi har ju inte gjort något kriminellt, vi har bara råkat blivit sjuka, säger Annika Bäckström.

Vid flera av manifestationerna runt om i landet tändes gravljus utanför myndighetens lokaler. Något som fick Försäkringskassans kommunikationschef Sten Eriksson att reagera, trots att han säger sig ha förståelse för sorgen hos många anhöriga till personer som drabbas av myndighetens beslut.

– Jag hoppas att de tänker över ordentligt om det känns rätt och rimligt att utsätta våra medarbetare, som utför sina arbetsuppgifter inom ramen för lagarna, för ett sådant budskap i direkt anslutning till sin arbetsplats, säger Sten Eriksson till Aftonbladet.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga