Utrikes #83/2019

39 hittades döda i frystransport i England

I en lastbilscontainer parkerad i ett industriområde i staden Grays i Storbritannien hittade polisen 39 döda människor. Den brittiska myndigheten National Crime Agency, NCA, som bland annat arbetar mot organiserad brottslighet och människosmuggling, kopplades genast in. Foto: Alastair Grant/TT

Natten till i onsdags hittades 39 människor döda i en lastbilscontainer strax utanför London. Brittiska myndigheter misstänker människosmuggling och polisen har startat en omfattande utredning.

Det var under natten mot i onsdags som den fasansfulla upptäckten gjordes. I en lastbilscontainer parkerad i ett industriområde i staden Grays strax öster om London hittade polisen 39 döda människor.

Den brittiska myndigheten National Crime Agency, NCA, som bland annat arbetar mot organiserad brottslighet och människosmuggling, kopplades genast in och en 25-årig man bosatt på Nordirland greps för mord. Själva lastbilen är registrerad på honom. Släpet, däremot, är registrerat i Bulgarien, och enligt källor till tidningen The Telegraph är det osannolikt att 25-åringen känt till vad hans bil varit inblandad i.

NCA utreder nu fallet tillsammans med polisen och riktar misstankarna mot organiserad brottslighet med kopplingar ut i resten av Europa.

Under torsdagseftermiddagen uppgav brittiska ITV News att samtliga döda var kinesiska medborgare.

– Det här är en fullständig tragedi. Vi kommer att arbeta tillsammans med andra myndigheter för att ta reda på vad som ligger bakom de här dödsfallen. Vi är i ett tidigt skede i vad som troligen kommer att bli en lång utredning, sade Pippa Mills vid Essexpolisen vid en presskonferens i onsdags.

Vi kommer att arbeta tillsammans med andra myndigheter för att ta reda på vad som ligger bakom de här dödsfallen. Vi är i ett tidigt skede i vad som troligen kommer att bli en lång utredning.
Pippa Mills vid Essexpolisen

Lastbilen med containern kom till hamnen i Grays via Belgien strax innan upptäckten av de döda kropparna. Det är fortfarande oklart hur länge den rullade och hur lång tid människorna i containern satt instängda innan de dog. Flera myndigheter runt om i Europa har redan kopplats in i fallet då nätverken av människosmugglare ofta har internationella förgreningar.

– Vi vet för närvarande inte hur länge lastbilen varit i Belgien. Det kan vara timmar eller dagar, vi vet helt enkelt inte, sade talespersonen för den belgiska åklagarmyndigheten Eric Van Duyse till brittiska BBC.

Människor samlades till manifestation utanför inrikesdepartementet i London efter att dödsfallen i frystransporten blivit kända. ”Rasistiska gränser dödar”, står det på plakatet.
Människor samlades till manifestation utanför inrikesdepartementet i London efter att dödsfallen i frystransporten blivit kända. ”Rasistiska gränser dödar”, står det på plakatet. Foto: Kirsty Wigglesworth/TT

I och med EU:s allt hårdare flyktingpolitik, vilken bland annat innebär betydligt strängare gränskontroller, har nya och ofta betydligt mer riskfyllda vägar in till Europa öppnats för nätverk av människosmugglare.

Därför är fallet i Storbritannien långt ifrån det första där migranter kvävs eller fryser till döds i lastbilscontainers. I april i år hittades 21 migranter, varav fem barn, svårt medtagna i en koltransport på en motorväg i östra Frankrike. I augusti 2015 kvävdes 71 migranter till döds i en lastbilstransport i Ungern.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp