”EU:s flyktingavtal med Turkiet har gett Erdoğan ett trumfkort”

Turkiets invasion i de kurdiskt styrda delarna av Syrien har skapat stor upprördhet runtom i världen. Experter som Arbetaren talat med menar regeringsreaktionerna i väst kommit för sent för att inverka på Turkiets planer.

Utrikes
Kurder i exil runtom i världen, tillsammans med solidaritetsrörelser, har demonstrerat mot Turkiets invasion av de kurdiskt styrda delarna av Syrien. Bilden är från Paris den 12 oktober.
Foto: François Mori/TT

Det dröjde bara ett drygt dygn från det att USA:s president Donald Trump meddelade att de amerikanska styrkorna skulle dra sig tillbaka till dess att det turkiska anfallet mot norra Syrien var ett faktum. FN rapporterar om 100 000 flyktingar som inte har någonstans att ta vägen. Flera civila har redan dödats av turkiska legosoldater inne i det som nyligen var den kurdiskt självstyrande regionen, känd som Rojava.

Stora delar av omvärlden har reagerat starkt och flera demonstrationer har hållits i protest mot både Donald Trumps politik och Natolandet Turkiets anfall. Ändå tycks ingenting än så länge stoppa den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdoğan och hans regim.

– Utvecklingen är oerhört oroande men tyvärr väldigt väntad. Det är så många stormakter som har intresse i den här konflikten men för kurderna och övriga minoriteter i området handlar frågan om liv och död, säger Anna Sundström, generalsekreterare för Olof Palme internationella Center, till Arbetaren.

EU:s flyktingavtal med Turkiet har gett Erdoğan ett trumfkort, men nu måste det till sanktioner och att EU vågar stå upp för de mänskliga rättigheterna.
Anna Sundström. generalsekreterare för Olof Palme internationella center

Oron är nu stor för en etnisk rensning och ett folkmord i området, där kurderna med hjälp av sina forna allierade USA nyligen besegrade terrororganisationen IS.

Anna Sundström, generalsekreterare Palmecentret
Foto: OPIC

Anna Sundström menar att en av anledningarna till den snabba turkiska attacken är att president Erdoğan är pressad på hemmaplan. En fallande ekonomi och ett minskat politiskt stöd för de styrande gör att en krigsinsats kan vända blickarna från de inrikespolitiska problemen, menar hon. Samtidigt är Anna Sundström besviken på EU, trots den senaste tidens fördömanden.

– EU måste visa mer handlingskraft och vidta andra typer av åtgärder än att bara fördöma. EU:s flyktingavtal med Turkiet har gett Erdoğan ett trumfkort, men nu måste det till sanktioner och att EU vågar stå upp för de mänskliga rättigheterna.

Anna Sundström menar också att EU borde agerat tidigare, då turkiska anfallsplanerna mot kurderna i norra Syrien knappast varit okända för omvärlden.

Samtidigt kommer också nya rapporter om hur turkisk militär slår till allt hårdare mot kurdiska mål inne i själva Turkiet.

Är det kurdiska självstyret i norra Syrien krossat i och med invasionen?

– Många menar att drömmen om ett demokratiskt och autonomt Rojava nu är krossad. Men jag hoppas att det finns möjlighet att bygga upp det som har förstörts igen. Men återigen, hade omvärlden reagerat mot Turkiet tidigare hade det här kanske inte skett, säger Anna Sundström.

Jag är ytterst tveksam till att ett externt tryck kan få Turkiet att backa i det här.
J0el Ahlberg, Syrienexpert

Joel Ahlberg, som är Syrienexpert vid svenska Folke Bernadotteakademin, menar att läget i regionen nu är ytterst osäker. Han tycker bland annat att Nato visat en förstående inställning till medlemslandet Turkiets invasion och tror inte att omvärldens protester kan hejda den pågående attacken.

– Jag är ytterst tveksam till att ett externt tryck kan få Turkiet att backa i det här, säger Joel Ahlberg till Arbetaren.

Samtidigt uppmanar kurderna i Rojava omvärlden att fortsätta sina protester och sätta press på Turkiet för att få Erdoğan att dra tillbaka sina styrkor.