Utrikes #79/2019

Nazistdådet i Halle del i antisemitisk utveckling

Människor sörjer och placerar blommor intill synagogan i Halle. Nazistdådet ägde rum på Yom Kippyr, den heligaste dagen under det judiska året. Foto: Jens Meyer/TT

Onsdagens dåd mot synagogan i staden Halle, där två människor sköts ihjäl, följer en utveckling som judiska centralrådet i Tyskland länge varnat för. Antalet antisemitiska brott har ökat med hela 20 procent de senaste åren, visar siffror från den tyska federala polisen.

Det var vid lunchtid i onsdags som den 27-åriga nazisten gick till attack mot synagogan i staden Halle i östra Tyskland. Två personer sköts ihjäl. En intill den judiska begravningsplatsen och en annan på en kebabrestaurang utanför synagogan. Mannen ska även ha kastat in ett bombliknande föremål i restaurangen och försökt att skjuta mot en förbipasserande skåpbil.

Samtidigt ska mannen ha läst upp högerextrem propaganda där han bland annat sade att förintelsen aldrig ägt rum. 27-åringen filmade själv attentatet och livesände sitt dåd på videoströmningssajten Twitch. Innan attentatet ska han också ha publicerat ett tio sidor långt manifest där han angett att målet är att döda judar, muslimer och vänstersympatisörer.

Mannen lyckades dock aldrig ta sig in i synagogan där ett åttiotal personer samlats för att fira den judiska högtiden Jom kippur, försoningsdagen. Mannen greps efter dåden sedan han träffats av ett skott från polis.

Morden har sänt chockvågor genom Tyskland. Samtidigt säger ordföranden för judiska centralrådet i landet, Josef Schuster, att attacken är en del av den utveckling man länge varnat för.

– Vi ser att delar av samhället glider ner i högerextremism, sade Josef Schuster till det tyska public service-bolaget ARD.

Uttalandet bekräftas av den tyska federala polisen som nyligen publicerade statistik om att de antisemitiska brotten i landet ökade med hela 20 procent mellan år 2017 och 2018. Siffror som stämmer väl överens med den rapport som publicerades av EU:s byrå för mänskliga rättigheter tidigare i år.

Där uppgav bland annat hälften av Europas judar att det utsatts för trakasserier det senaste året. Mest utsatta är unga judar i åldrarna 16 till 34 år, något Arbetaren rapporterat om flera gånger.

Högerextrema krafter har vuxit de senaste åren och det är en otroligt oroväckande utveckling.
Aron Verständig, ordförande för Judiska Centralrådet 

Aron Verständig är ordförande för Judiska Centralrådet i Sverige och han säger till Arbetaren att morden i Tyskland är chockerande men att han samtidigt inte är förvånad.

– Högerextrema krafter har ju vuxit de senaste åren och det är en otroligt oroväckande utveckling. Vi judar lever under hot från både högerextremism och radikal islamism och kläms mellan två destruktiva krafter, säger Aron Verständig.

Även i Sverige har judiska församlingar och organisationer de senaste åren utsatts för en lång rad attentat. Bland annat utsattes synagogan i Göteborg för en brandattack under en ungdomsfest i december 2017. Många har dessutom vittnat att de inte vågar visa öppet att de är judar på grund av rädsla för våld och trakasserier.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga