Inrikes #74/2019

Handels föreslår formaliserat ”andra märke”

Enligt Arbetet vill Handels att deras avtal, som traditionellt tecknas efter industriavtalet, formellt ska betraktas som ett märke räknat i kronor. Det avtalet ska sedan gälla som måttstock för efterkommande avtal inom låglönebranscher. FOTO: Axel Green/Gustav Sjöholm/TT Montage: Arbetaren

Diskussionerna och kritiken mot industriparternas ensamma herravälde fortsätter inom LO. Det senaste utspelet kommer från Handels som föreslår att det nygamla ”andra märket” i kronor och inte i procent ska formaliseras.

Handels föreslår nu att formalisera principen om ”ett andra märke” vid sidan om den löneökningsnivå som sätts av parterna inom industrins avtal. Handelslsedningen vill se en tillbakagång till hur modellen såg ut före 2010 då fackets avtal kom att reglera löneökningarna inom låglöneyrken, rapporterar tidningen Arbetet.

Förslaget får ses som ett inlägg i den pågående hetlevrade debatten inom LO om industriavtalets nuvarande oinskränkta roll som lönesättare på svensk arbetsmarknad. Det följer flera års hård kritik från 6f-facken och senast även Pappers.

– Liksom 6F vill vi stärka LO-samordningen och LO:s roll. Och vi vill återgå till hur det var före 2010, med en kostnadsnorm i procent och en fördelningsnorm som uttrycks i kronor, säger Handels förste vice ordförande Linda Palmetzhofer till Arbetet.

Uppgifterna kommer ur en rapport som Handels inte ännu offentligjorts, men vars innehåll nu presenteras av tidningen. Enligt Arbetet vill Handels att deras avtal, som traditionellt tecknas efter industriavtalet, formellt ska betraktas som ett märke räknat i kronor. Det avtalet ska sedan gälla som måttstock för efterkommande avtal inom låglönebranscher.

Låglöneförbund har tvingats betala varje extra lönelyft med försämrade anställningsvillkor. Det är ett bekymmer.
Linda Palmetzhofer, vice ordförande Handels

Enligt uppgifterna i Arbetet beskriver Handels att innan 2010 var den allmänna uppfattningen, även från Medlingsinstitutet, men att myndigheten såväl som arbetsköparna därefter bytte fot. Handelsledningen gör bedömningen att resultatet lett till ökade klyftor.

– Låglöneförbund har tvingats betala varje extra lönelyft med försämrade anställningsvillkor. Det är ett bekymmer. Medlingsinstitutet medverkar till en osolidarisk lönepolitik, säger Linda Palmetzhofer till Arbetet.

Handels utspel, via en omväg, sker inom ramen för den fördjupade osämja inom LO-förbunden kring den nuvarande löneutvecklingsmodellen och industrifackens makt inom LO. Arbetaren har tidigare rapporterat om 6f-fackens öppna kritik och förslag om en helt ny modell och IF Metalls avvisande av detsamma. I början av månaden gick Pappers ut och satte sina egna krav i den kommande avtalsrörelsen, innan industrifacken satt sina. Något som tolkats som en direkt utmaning och som mötts av kritik från IF Metall.

 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984