Inrikes #69/2019

Ytterligare fack utmanar ”märket”

Pappers gick på onsdagen ut med ett eget lönekrav på 4 procent. Genom att föregå industrifacken utmanar de lönemodellen och ställer sig, tillsammans med 6f-facken, i ledet av märkeskritiker. Foto: Janerik Henriksson/Jessica Gow/TT Montage: Arbetaren

Pappers besked om löneökningsanspråk på 4 procent är en direkt utmaning av parterna inom industrins roll som lönesättare. Och tilltaget tas inte väl emot av IF metall. Genom tilltaget ställer sig nu officiellt även Pappers i ledet av LO-förbund som är kritiska till det så kallade ”märket”.

Sedan 20 år tillbaka har löneökningstakten, eller ”märket,” på svensk arbetsmarknad satts av fack och arbetsköpare inom industrin. Men Pappers, som inte ingår där, gick på onsdagen ut med ett eget lönekrav på 4 procent. Genom att föregå industrifacken utmanar de lönemodellen och ställer sig, tillsammans med 6f-facken, i ledet av märkeskritiker.

– Vi håller med 6F om att alla måste ha ett bra inflytande över de gemensamma löneyrkandena, sade Pappers nytillträdda ordförande Pontus Georgsson till Arbetet.

Men det normbrytande tilltaget togs inte väl emot av industrifacket IF Metall, som i samma tidning ger intryck av att ha tagits på sängen.

– Så här brukar vi inte göra. Vi brukar prata ihop oss inom LO innan någon går ut med våra krav, kommenterade IF metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä på torsdagen i tidningen.

Missnöjet bland delar av LO-facken med nivån på märket har funnits under en längre tid, men sattes på sin spets under avtalsrörelsen 2016. Då gick 6f-facken, efter att märket satts i industriavtalet, ut med ett eget högre krav. Initiativet fick dock ett snöpligt slut när LO-styrelsen tillsammans med Svenskt Näringsliv offentligt tog 6F i örat.

Men missnöjet bestod med lönemodellen, som enligt 6f både varit för lågt och ökat klyftorna mellan tjänstemäns och arbetares löner såväl som skillnader mellan könen.

Efter att själva tillsatt en utredning presenterade 6f-facken i juni i år en egen alternativ modell, men som avfärdades av industrifacken och särskilt IF Metall.

– Jag tyckte att de skulle komma med ett bättre förslag, men det har de inte gjort. Vi har en modell som levererat reallöneökningar och det är någonslags drömmeri bakåt i tiden. Jag har svårt att se någon realitet i det här, sade Veli-Pekka Säikkälä till Arbetaren i somras.

 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga