Inrikes #73/2019

Arbetsmiljöverket tvingas sänka ambitionerna

I en tidigare skrivelse begärde Arbetsmiljöverket 31 miljoner kronor extra i resursförstärkning för att kunna fullfölja sitt uppdrag. I stället blev det minskade anslag i statsbudgeten. Foto: Naina Helén Jåma/TT

Trots löften om fler arbetsmiljöinspektörer får Arbetsmiljöverket 10 miljoner kronor mindre än vad de begärt i den nya statsbudgeten. Nu tvingas myndigheten sänka sina ambitioner.

Den statsbudget som presenterades i tisdags har fått hård kritik från fackligt håll. Skattesänkningar som främst gynna manliga höginkomsttagare har retat många.

En av de myndigheter som drabbas av minskade anslag är Arbetsmiljöverket. I en tidigare skrivelse begärde myndigheten 31 miljoner kronor extra i resursförstärkning för att kunna fullfölja sitt uppdrag, med bland annat arbetsplatsinspektioner och förebyggande arbete.

Men i den rödgröna regeringens budget, som förhandlats fram med Centerpartiet och Liberalerna, får Arbetsmiljöverket 10 miljoner kronor mindre än vad de begärt.

– Vi får anpassa kostymen till de förutsättningar vi har. Ambitionen vi hade, att göra mer, får vi revidera, säger Arbetsmiljöverkets generaldirektör Erna Zelmin-Ekenhem till tidningen Arbetet.

Trots det minskade anslaget vill regeringen att Arbetsmiljöverket i fortsättningen ska genomföra fler inspektioner för att komma åt dålig arbetsmiljö och förebygga arbetsplatsolyckor. Hur det ska gå till är ännu oklart.

Sammanlagt får Arbetsmiljöverket 677 miljoner kronor nästa år.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga