Litteratur #67/2019

Bror: en av årets absolut viktigaste böcker

David Chariandy Foto: Joy van Tiedeman

För att sammanfatta den korta romanen Bror: en av årets absolut viktigaste böcker. Läs den och ge den till det mörkblåa högerspöket till morfar, till dina yngsta skolelever och till din mest revolutionära kompis. Alla kommer att begripa. [BOK] Bror David Chariandy Översättning: Peter Kilhgård Albert Bonniers förlag, 2019 Michael bor med sin storebror Francis […]

För att sammanfatta den korta romanen Bror: en av årets absolut viktigaste böcker. Läs den och ge den till det mörkblåa högerspöket till morfar, till dina yngsta skolelever och till din mest revolutionära kompis. Alla kommer att begripa.

[BOK] Bror
David Chariandy
Översättning: Peter Kilhgård
Albert Bonniers förlag, 2019

Michael bor med sin storebror Francis och Mamma (med stort M) i Parken, ett ”utsatt” område i Toronto, Kanada. Hon flyttade hit med barnens nu försvunne pappa från Trinidad, och sliter sig till gråhet med tre jobb för att ge sina pojkar ett anständigt liv. På många sätt lyckas hon fint; de är två kärleksfulla och småbusiga barn, men som också tidigt lär sig sin underordning.

En fläck på skjortan leder till rasande utbrott eftersom den direkt stigmatiserar den som får kämpa extra mycket för att accepteras. Utanför hemmet ligger rasismen över allt som en äcklig disktrasa, glåporden, trakasserierna och de äcklade minerna dyker upp på gatan, i affären, på biblioteket, i parken, i möten med väktare och poliser som dyker upp och kräver förnedrande underordning när det skett en skjutning eller bara lite bråk i närheten. Samtidigt är det livsviktigt att inte låtsas om, och därmed erkänna, nedvärderingen. När ilskan bryter fram måste man veta exakt när det är dags att backa – för att överleva.

En i gänget kring Desirea’s hårsalong är en magisk DJ-talang som skapar ett helt nytt kapitel i berättelse. Hans mix från John Coltrane (som genialt speglas i bokens omslag av Sara R. Acedo som en hyllning till albumet Art Blakey’s big band and quintet från 1957), Nina Simone och Sam Cooke till Toots and the Maytals och modern hip hop öppnar upp en kulturell tillhörighet hos Michael och Francis. När Jelly får chansen att visa upp sina talanger för ett par stjärnor med makt i branschen finns allt att vinna eller förlora.

David Chariandys berättelse är full av kärlek, musik, dofter, mat och färg mitt i det ledsna vardagshotet om våld. Romanens skildring av hur det kan vara en befrielse att ge upp efter långvarigt tryck över själva existensen – hur motståndet med sina förödande konsekvenser ändå kan ha en glasklar logik, är fullständigt övertygande.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga