Signerat #64/2019

Eftervärldens dom kommer att bli hård

Johan Apel Röstlund, reporter. Foto: Axel Green

Länder som Italien och Ungern stänger sina gränser och kriminaliserar hjälparbetare. Det är därför upp till varje krympande del av EU som fortfarande vill kalla sig anständig att sätta ned foten en gång för alla.

Bilderna på de överfyllda båtarna ute på Medelhavet. Inifrån flyktinglägren i Libyen och från de sönderbombade syriska städerna. Berättelserna från de unga kvinnor som försökt fly fattigdomen i Nigeria och från föräldrar som sett sina små barn sjunka som stenar i vågorna utanför den nordafrikanska kusten. Det är historier om en samtid som kollapsat.

När 386 personer drunknade utanför den italienska ön Lampedusa hösten 2013 sa omvärlden nej. Det skulle inte få ske igen. Högt uppsatta politiker lovade utredningar och åtgärder. Ingenting hände.

När den treåriga flyktingpojken Alan Kurdi hittades drunknad och uppspolad på en strand i Turkiet sensommaren 2015 höjdes nya röster. Gränsen var nådd.

Ingenting hände.

I stället, menar FN, har vägen över Medelhavet in i Europa tvärt om blivit allt farligare.

I Arbetarens reportage om räddningsfartyget Open Arms målas en fruktansvärd berättelse om vår samtid upp. Men också en historia om hopp.

Förra året omkom sex personer varje dag då de försökte ta sig över. År 2016 drunknade ofattbara 5096 människor, enligt flyktingorganet UNHCR. Bakom varje pinne i statistiken döljer sig ett liv som släckts. Och för varje liv står någon ansvarig. Desperationen ökar och större risker tas när bevakningen skärps och murar runt det fort om idag är Europa byggs.

I Arbetarens reportage om räddningsfartyget Open Arms målas en fruktansvärd berättelse om vår samtid upp. Men också en historia om hopp. Ett hopp som består av frivilliga människor från hela världen som gått samman när staten sviker sitt viktigaste uppdrag, att hjälpa människor i nöd.

Lyssna därför på fartygskaptenen Anabel Montes och lyssna på de som flyr. Höggravida kvinnor och skräckslagna barn sitter fast under omänskliga förhållanden i fallfärdiga båtar 800 meter utanför Europas kust utan att tillåtas gå i land.

Länder som Italien och Ungern stänger sina gränser och kriminaliserar hjälparbetare. Det är därför upp till varje krympande del av EU som fortfarande vill kalla sig anständig att sätta ned foten en gång för alla.

Eftervärldens dom mot vansinnet och mot de som inte protesterar kommer att bli hård. Säkra flyktvägarna in till EU nu.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga