Arethas väckelsemöte fångat på film

Film
I mitten av januari 1972 stod Aretha Franklin på den absoluta toppen av sin karriär.
Foto: TT
[FILM] Amazing Grace
Regi: Sydney Pollack, Allan Elliott
Medverkande: Aretha Franklin, James Cleveland, C.L Franklin, Clara Ward mfl.

I mitten av januari 1972 stod Aretha Franklin på den absoluta toppen av sin karriär. Men med elva raka listettor i bagaget tycktes det ändå som om något saknades, eller möjligen, gått förlorat. Drottningen av i stort sett allt längtade tillbaka till rötterna. Till uppväxten med pappans, den välkände baptistpastorn C.L Franklin, gospel-indränkta predikningar om gud och frälsning och ett evigt liv för den som bara tog Jesus till sitt hjärta.

New Temple Missionary Baptist Church i Los Angeles, mest lik en klassisk svensk skol-aula, bokades för två kvällar och bakom arrangemanget sattes prästen James Cleveland, tillika dåtidens kanske största gospelsångare. Uppbackade av Southern California Community Choir och med bara några hundra lyckligt lottade deltagare i publiken skapades en magi som väl varken före eller efter hittat någon jämförelse i modern musikhistorien.

Resultatet blev som alla säkert vet det kritikerrosade dubbelalbumet Amazing Grace. Tanken var också en film med den Oscarsbelönade regissören Sydney Pollack vid rodret, men något gick snett och de magiska kvällarna har förblivit osedda för eftervärlden – fram till nu, då materialet restaurerats och klippt ner till dryga 90 minuters fullkomlig extas.

Närmare en religiös upplevelse än så här går det knappast att komma.

Amazing Graze liknar ingen konsertfilm i jämförelse. Det är ett musikaliskt och andligt väckelsemöte med en trollbunden publik. Bilderna på hur Mick Jagger och Charlie Watts trängs längst bort i lokalen i något som måste liknas vid hypnos säger egentligen allt.

Håret på armarna reser sig och det är plötsligt lätt att förstå tårarna som rinner nedför mångas kinder där i biomörkret när Aretha tillsammans med kören dundrar i med den klassiska gospel-spiritualen Mary, Don’t You Weep.

Närmare en religiös upplevelse än så här går det knappast att komma. Filmen Amazing Grace har premiär nu på fredag, på dagen ett år efter Arethas bortgång, och är ett absolut måste för den som har det minsta lilla intresse av musik över huvud taget.

Älskar man inte Aretha Franklin efter det här, hatar man förmodligen livet.