Kultur #59/2019

Om barn utan hem

Trots att hemlösheten minskat något under det senaste året har barnfamiljer i akut hemlöshet inte blivit färre, kan vi läsa i augustinumret av Faktum. Foto: Frank May/TT

Tidningen Faktum, som säljs av och för hemlösa i södra Sverige och berättar om utanförskap, har alltid både underhållande och skarpa scoop. [TIDSKRIFT] Faktum, nr 203, augusti 2019 I augustinumret tar den sig an en stor grupp hemlösa som samhället inte gärna vill se – barnen. Förra året gav Faktum ut ett specialnummer, Faktum Kids, […]

Tidningen Faktum, som säljs av och för hemlösa i södra Sverige och berättar om utanförskap, har alltid både underhållande och skarpa scoop.

[TIDSKRIFT] Faktum, nr 203, augusti 2019

I augustinumret tar den sig an en stor grupp hemlösa som samhället inte gärna vill se – barnen. Förra året gav Faktum ut ett specialnummer, Faktum Kids, där barns perspektiv och berättelser stod i fokus. Bara i Göteborg lever 250 barnfamiljer i akut hemlöshet.

Trots att hemlösheten minskat något under det senaste året har barnfamiljer i akut hemlöshet inte blivit färre, skriver artikelförfattaren.

Malin Olausson har talat med bland andra Linn Jonsson, tidigare ledare för Räddningsmissionens och Göteborgs stads projektarbete för hemlösa barnfamiljer 2018–2019, och har träffat över 100 barn som lever i hemlöshet. ”Det finns ingen lek i dessa barns liv”, säger hon.

Arne Kristiansen, lektor och docent vid Lunds universitet som forskar om hemlöshet, drogmissbruk och sociala förändringsprocesser, säger: ”Marknadshyror leder på sikt till utslagenhet, det ser forskarna till exempel i USA där den vanligaste familjen som bor i härbärge är en 29-årig kvinna med ett till två barn.”

Marknadshyror leder på sikt till utslagenhet, det ser forskarna till exempel i USA där den vanligaste familjen som bor i härbärge är en 29-årig kvinna med ett till två barn.

Arne Kristiansen, lektor och docent vid Lunds universitet, till Faktum

Malin Olausson redovisar en pinsam rundgång när hon försöker få svar från ansvariga politiker som bollar frågan vidare och slutligen landar hos vice ordföranden i Göteborgs fastighetsnämnd, Hampus Magnusson (M), som säger att den nya hemlöshetsplanen ”förhoppningsvis fungerar”.

Artikeln är skrämmande läsning och situationen framstår som minst av allt tagen på allvar hos samhällets makthavare.

Våga också möta Guiliana, som Faktums chefredaktör Sarah Britz med fotograf har träffat. Inom ett dygn står hon, ”utan kontakter, pengar och arbete” i begrepp att ställas på gatan med sin tvååriga dotter.

Faktum ingår i ett internationellt nätverk av gatutidningar, INSP, International Network of newspapers. Under ett tvådagarsmöte i våras fick den svenska gatutidningen motta priset ”Best Campaign” för Faktum Kids.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984