Välfångat om klassresa

Bok
Gabriella Ahlström har fångat repliker och detaljer så man vrider sig i berättelsen om den kämpande Amanda.
Foto: Joel Nilsson
[BOK] Hemma hos andra
Gabriella Ahlström
Polaris, 2019

En klassresa kan vara mycket dramatisk för den som gör den, medan omgivningen kanske inte märker så mycket. I romanen Hemma hos andra försöker Amanda tyda tecknen i sin nya kärlek Davids familj. Hon kämpar med att förstå innebörden i sommarhusets kantstötta porslin och ordens valörer och man hoppar nästan till då hon föreslår att hon ska åka och köpa pizza i en krisig stund.

Trots att Davids mamma, den självsäkra politikern Anne-Marie i ett oförglömligt porträtt, räddar upp situationen med att tacka ja till en med sardeller förstår man att Amanda inte är självklar i sin nya omgivning.

David är den vackra favoriten i den intellektuella familjen, som våghalsigt rest på journalistiskt uppdrag till ett farligt Syrien. Han jagar nyheterna som ska göra honom till ett aktat namn, flickvännen hade föredragit att han stannat hemma. När han försvinner någonstans i närheten av turkiska gränsen samlas familjen och flickvännen är välkommen. Ändå är klassmarkörerna tydliga mitt i paniken.

Gabriella Ahlström har fångat repliker och detaljer så man vrider sig i berättelsen om den kämpande Amanda, som är tacksam att den självömkande modern och den vulgära systern befinner sig många mil bort ifrån det gamla skånska fiskeläget där flyktingförläggningen hamnat obehagligt nära idyllen.

Även Anne-Marie som upplevt sin storhetstid under 1970-talet – vilket husets inredning vittnar om – och fortfarande är vagt ”vänster” måste påpeka att det ändå finns regler: ”det handlar om respekt!” Men hur blir man en som vet bäst istället för att vara den som osäkert håller med?

Man kan ibland undra hur en familj klarar att hålla ihop när alla har sin egen sorg att bära, och att dölja. Ensamheten står som en unken dunst över alltihop, och ingen klarar att bryta den när empati och osäkerhet betraktas som banalt.