Utrikes #50/2019

Demonstranter stormade Hongkongs parlament

De omfattande demonstrationerna har pågått i en månad och har sitt ursprung i det lagförslag som skulle göra det möjligt att överlämna brottsmisstänkta Hongkongbor till Fatslandskina. Foto: Kin Cheung

Hundratals maskerade demonstranter stormade under måndagen Hongkongs parlament. Samtidigt fortsätter de enorma protesterna som har sitt ursprung i det lagförslag som skulle göra det möjligt att utlämna brottsmisstänkta Hongkongbor till Fastlandskina.

Upp emot en halv miljon människor fortsatte under måndagen att demonstrera på Hongkongs gator. Hundratals personer stormade också parlamentsbyggnaden där delar av inredningen slogs sönder och politiska budskap klottrades på väggarna. Enligt brittiska medier ska några demonstranter bland annat skrivit ”det finns inga upprorsmakare, det finns bara tyranni”, inne vid talarpodiet.

Kravallpolis utanför byggnaden använde tårgas och batonger för att skingra demonstranterna men enligt rapporter ska ingen demonstrant ha skadats allvarligt i sammandrabbningarna.

De omfattande demonstrationerna har pågått i en månad och har sitt ursprung i det lagförslag som skulle göra det möjligt att överlämna brottsmisstänkta Hongkongbor till Fastlandskina. Lagförslaget har efter hård kritik tillfälligt dragits tillbaka men demonstrationerna har utvecklats till att även handla om ökad demokrati och mänskliga rättigheter. Samtidigt växer även kraven på att Hongkongs chefsminister Carrie Lam avgår.

Vad som nu kommer att hända med de demonstranter som tagit sig in i parlamentsbyggnaden är ännu oklart, men enligt Sveriges Radios korrespondent på plats riskerar många fängelsestraff på upp till tio år.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan