Inrikes #44/2019

Ny studie: Kvinnor mer vänster än män

Resultatet av den nya studien visar att kvinnor i allt högre grad placerar sig till vänster medan män går åt höger, jämfört med tidigare liknande mätningar. Diagrammet i bilden visar hur svenska väljare, oavsett kön, placerat de politiska partierna på höger-vänster-skalan mellan 1979 och 2006, enligt SCB. Grafik: Koyos/Wikimedia Commons

Kvinnor står mer till vänster än män, medan män i allt högre grad rör sig åt höger. Det visar en ny undersökning från SOM-institutet i Göteborg som studerat skillnader mellan mäns och kvinnors politiska åsikter.

Samtidigt som skillnaden i synen på exempelvis jämställdhet minskat mellan könen glider män och kvinnor allt längre ifrån varandra på den politiska skalan. Det visar SOM-institutets undersökning där forskare vid Göteborgs universitet studerat mäns och kvinnors politiska åsikter över tid.

Resultatet visar att kvinnor i allt högre grad placerar sig till vänster medan män går åt höger, jämfört med tidigare liknande mätningar.

Generellt har män längre tillbaka stått mer till vänster medan kvinnor varit mer konservativa. Men vi ser det här nya mönstret i många andra länder också.

Patrik Öberg, doktor i statsvetenskap, Göteborgs universitet

Patrik Öberg är doktor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och har bland annat forskat om demokrati. Han är en av de forskare som jobbat med undersökningen och säger till Arbetaren att den politiska polariseringen mellan könen har ökat.

– Generellt har män längre tillbaka stått mer till vänster medan kvinnor varit mer konservativa. Men vi ser det här nya mönstret i många andra länder också, att kvinnor går mer till vänster. Tittar vi på Sverige så kan det bero på att kvinnor i betydligt högre grad jobbar inom offentlig sektor. Könsuppdelningen på arbetsmarknaden är fortfarande väldigt stark. Kvinnor känner också ofta att de är mer beroende av en stor offentlig sektor, när det till exempel ska bli mammor, säger Patrik Öberg till Arbetaren.

Man skulle kunna tänka sig att skillnaden i synen på jämställdhet ökar när den faktiska jämställdheten ökar. Men det stämmer alltså inte.

Elin Naurin, docent i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och medansvarig för studien

När det gäller synen på jämställdhet mellan könen har däremot skillnaderna minskat.

– Man skulle kunna tänka sig att skillnaden i synen på jämställdhet ökar när den faktiska jämställdheten ökar, alltså att bär män utsätts för mer konkurrens så skulle de bli mer negativa till jämställdhet och tvärtom. De här argumenten har man också kunnat höra i den allmänna politiska debatten. Men det stämmer alltså inte, säger Elin Naurin, som är docent i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och som också varit med och genomfört undersökningen.

Två politiska partier som sticker ut i undersökningen är Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet. Kvinnor är betydligt mer negativa till SD medan männen i större utsträckning ogillar V.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga