Inrikes #43/2019

Sparkrav oroar regionanställda

Enligt Sveriges Radio Jämtland är det i första hand tidsbegränsade anställningar som inte kommer att förlängas. Inte heller kommer de många kommande pensionsavgångarna att återbesättas. Foto: Isabell Höjman/TT

Det råder fortsatt oro bland personalen inom Region Jämtland Härjedalen. Detta då det står klart att hundra tjänster ska bort på grund av de omfattande sparkraven.

Region Jämtland Härjedalen har enligt Sveriges Radio Jämtland ett sammanlagt underskott på 1,3 miljarder kronor. Den stora långivaren Kommuninvest har krävt att underskottet ska vändas, annars kommer möjligheterna till fortsatta lån att begränsas.

Detta har medfört att regionen kraftigt kommer att dra ned på sina utgifter, vilket bland annat innebär att hundra tjänster kommer att försvinna de kommande två åren. En av de som kan stå utan jobb är Jenny Wiklund, vikarierande undersköterska på Östersunds sjukhus.

– I fredags när vi fick höra det så var det rätt tungt faktiskt. Jag blev ledsen för jag trivs jättebra och jag vill verkligen vara kvar och jag tycker verkligen att jag behövs, säger hon till Sveriges Radio.

Enligt Sveriges Radio Jämtland är det i första hand tidsbegränsade anställningar som inte kommer att förlängas. Inte heller kommer de många kommande pensionsavgångarna att återbesättas.

– Vi utesluter inte att vi behöver vidta ytterligare åtgärder framöver, men vi pratar inte rena varsel i nuläget utan reduceringar, säger regiondirektör Hans Svensson till radiokanalen.

Vilka yrkesgrupper som främst kommer att drabbas av neddragningarna är ännu oklart.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984