Inrikes #41/2019

Valarbetare sparkad efter protest mot rasism

"Jag tror att frågan om rasism är så ny för dem att de inte vet hur de ska hantera den. Men de är fega", säger Harry Peronius om Stockholms stads valnämnds agerande i samband med EU-valet. Foto: Privat

När röstmottagaren Harry Peronius förklarade att han inte tänkte låta rasister diktera villkoren i vallokalen fick han lämna sitt uppdrag. Han opponerar sig mot att väljare ska tillåtas bestämma hudfärg på sin röstmottagare. ”Det är inte mottagarnas uppgift att neka folk från att rösta”, förklarar kanslichefen Eva Debels på Stockholms stads valnämnd.

Bakgrunden är riksdagsvalet hösten 2018. I Malmö uppmärksammades då ett fall där en väljare ansåg att röstmottagaren inte såg svensk ut och att han därför ville lämna sitt röstkuvert till någon annan mottagare i vallokalen.

När Harry Peronius, som arbetat som röstmottagare och ordförande i flera vallokaler i Stockholm sedan 1980-talet, gick den obligatoriska utbildningen inför helgens EU-val togs frågan om hur vallokalarbetarna skulle hantera liknande situationer upp.

Harry Peronius sade att han aldrig skulle neka någon från att rösta men att rasister inte kunde kräva vem som satt vid just deras röstlängd.

Det handlar ju inte om att neka folk att rösta utan att man inte ska gå med på rasisternas krav.
Harry Peronius, tidigare röstmottagare

En representant från valnämnden ska då ha förklarat att det är en svår fråga men att nämnden kommit fram till att det, i den mån det är möjligt, ska gå att byta ut röstmottagaren efter önskemål från väljaren.

– Jag blev jätteupprörd och många protesterade. Jag tycker att valnämnden är fega, det handlar ju inte om att neka folk att rösta utan att man inte ska gå med på rasisternas krav om att byta ut någon med utländskt utseende, säger Harry Peronius.

Eva Debels är kanslichef på Stockholms stads valnämnd och hon säger till Arbetaren att hon tycker fallet fått ”orimliga proportioner” och förklarar att det är upp till röstmottagarna att lösa de situationer som kan uppstå.

– Det är inte mottagarens uppgift att neka någon att rösta, säger Eva Debels.

I stället har valnämnden, enligt SVT, förklarat att en röstmottagare med utländsk bakgrund kan komma att ”bytas” mot en ”svensk”, om väljaren kräver det. Allt för att alla som vill ska kunna rösta.

Kanslichef Eva Debels säger samtidigt till Arbetaren att röstmottagarna har rätt till stöd och hjälp om de utsätts för kränkande och diskriminerande behandling i vallokalen.

– Det är olagligt att uttrycka sig rasistiskt och vi vill att man polisanmäler om man råkar ut för det. I sådana fall ska man veta att staden hjälper till, säger Eva Debels.

Vad skulle hända om exempelvis elever vid en skola krävde att inte bli undervisade av personer med viss hudfärg.
Harry Peronius, tidigare röstmottagare

Men enligt Harry Peronius handlar det inte om att neka någon att rösta. Däremot, förklarar han, måste väljarna acceptera att lämna sitt valkuvert till den person de anvisas till.

– Det har redan gått för långt. Vad skulle hända om exempelvis elever vid en skola krävde att inte bli undervisade av personer med viss hudfärg, säger Harry Peronius.

Valnämnden i Stockholm menar att Harry Peronius inte följt de direktiv som finns och tvingade honom därför att sluta.

Eva Debels säger till Arbetaren att uppdraget som röstmottagare innebär myndighetsutövning och att ingen kan begränsas från sin rätt att rösta. Till SVT säger hon däremot ”Om någon säger ‘jag kan inte tänka mig att ge min röst till en man’ och det bara sitter män i det distriktet, då kan de ju inte rösta. Vi är inte skyldiga att tillfredsställa den personen på så sätt att vi skickar en kvinna till den vallokalen”.

Harry Peronius är både besviken och upprörd och menar att valnämnden slingrar sig.

– Jag tror att frågan om rasism är så ny för dem att de inte vet hur de ska hantera den. Men de är fega och det här går bara längre och längre. Jag har öppet sagt att jag inte tänker acceptera rasism i min myndighetsutövning och för det får jag sparken.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga